Pagrindinė programa  

Visi filmai

Liepsnojančios sielos. Rekviem Katiai ir Morisui Kraftams

Žiūrovų pamėgta charizmatiškoji vulkanologų pora, Katia ir Maurice’as Krafftai, sugrįžta. Šiame filme jų stulbinančių vaizdų palikimu susidomi gyva legenda tapęs režisierius Werneris Herzogas. Jis į Krafftus žiūri ne kaip į mokslininkus, o kaip į kino kūrėjus. Pasitelkęs poros sukauptus apokaliptinius vaizdus, Herzogas atskleidžia unikalų žvilgsnį į pasaulį ir grožėjimąsi jo keistenybėmis. Herzogo balsas šioje kelionėje tampa švelniu palydovu, pakylėjančiu vulkanišką Krafftų medžiagą iki metafizinių temų: žmogiškojo laikinumo, savęs įprasminimo, visa kuriančių bei griaunančių gamtos jėgų. 

Ištikimiems VDFF žiūrovams Wernerio Herzogo „Liepsnojančios sielos. Rekviem Katiai ir Morisui Kraftams“ galbūt primins pernai rodytą Saros Dosos filmą „Meilė ir vulkanai“, nes abu režisieriai dirba su tuo pačiu 200 valandų apimties vulkanologų archyvu. Vis dėlto filmų atmosfera ir akcentai, kuriuos režisieriai dėlioja, skiriasi: filmai vienas kitą papildo, o skirtingų archyvo interpretacijų lyginimas gali tapti labai įdomia pramoga žiūrovui – dokumentikos pasaulyje retai pasitaiko proga pamatyti, kaip įvairiai gali būti papasakota ta pati istorija. Herzogas Kraftų medžiagą komponuoja tarsi rekviem, t. y. gedulingas mišias, todėl muzika filme yra ne mažiau svarbi ir įspūdinga nei stichiškų vulkanų vaizdai. (Ona Kotryna Dikavičiūtė)

Werner Herzog

Režisierius, rašytojas, prodiuseris, aktorius ir poetas Werneris Herzogas studijavo istoriją, literatūrą ir scenos menus, bet nė vienų studijų nebaigė. Taip ir likęs savamoksliu, jis įsteigė kino gamybos kompaniją, statė operas Beirute, Vokietijoje ir Milano „La Scala“ teatre. Herzogas laikomas vienu iš naujojo vokiečių kino mokyklos atstovų, jo dokumentiniai filmai įvertinti didžiumoje prestižinių kino festivalių. 2019 m. jam buvo suteiktas Europos kino akademijos apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus kino srityje.

Apdovanojimai

Los Andželo dokumentinių kino festivalis – Parajanov-Vartanov instituto apdovanojimas už geriausią filmą, 2022
Tarptautinis Chichono kino festivalis – specialusis žiuri apdovanojimas ir publikos apdovanojimas už geriausią filmą, 2022

Filmo seansai

09.22 Penktadienis
  • „Romuva“ (Kaunas) 18:00

09.24 Sekmadienis
  • Paupio „Pasaka“ (Vilnius) 17:30

09.30 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 21:15

10.01 Sekmadienis
  • „Arlekinas“ (Klaipėda) 16:00


Informacija

Režisierius: Werner Herzog
Scenarijus: Werner Herzog
Operatoriai: Maurice Krafft, Henning Brummer
Montažas: Marco Capalbo
Garsas: Marco Capalbo
Muzika: Ernst Reijseger
Prodiuseriai: Julien Dumont, Mandy Leith, Alexandre Soullier
Gamintojas: Bonne Pioche, Brian Leith Productions, Titan Films
Prancūzija, JK, Šveicarija, 2022, 81 min.