Lietuviškos premjeros  

Visi filmai

Bogdanas nenori namo

Filme pasakojama apie socializacijos centro jaunuolius, čia atsidūrusius už nesunkius nusikaltimus. Agresija ir fizinės jėgos demonstravimas – kone vieninteliai šių paauglių komunikacijos būdai. „Iš mamos paveldėjau piešimą, o iš tikrojo tėvo – teistumą“, juokauja vienas jų. Jie neturi interneto, telefonų, cigarečių, alkoholio ar kitų narkotikų, negali susitikinėti su merginomis, išeiti į miestą. Centro vaikinai skaičiuoja dienas iki vasaros atostogų, kada pagaliau išeis į laisvę. Vienintelis Bogdanas atsisako važiuoti namo. Fiziškai tvirtas, tačiau švelnus ir smalsus jaunuolis bijo pažvelgti mamai į akis. Nespalvoti filmo kadrai atskleidžia tamsiąją vaikinų gyvenimo pusę ir itin miglotą jų ateitį. 

Kaip ir ankstesniuose savo filmuose, režisierius Maratas Sargsyanas vėl atkreipia dėmesį į vyrų pasaulį, kurį sugeba parodyti atvirai, ypač jautriai. Režisieriaus pasirinktos minimalios raiškos priemonės kuria įspūdį, kad filme kalbama tarsi puse lūpų: daug kas nutylima, tačiau tyla iškalbinga. „Bogdanas nenori namo“ – tai unikalus socializacijos centro auklėtinių portretas, keliantis kur kas gilesnius klausimus apie mūsų šalies socialinių paslaugų sistemą, dažnai nuviliančią pačius pažeidžiamiausius. (Ona Kotryna Dikavičiūtė)

Marat Sargsyan

Marat Sargsyan – armėnų kilmės lietuvių režisierius. Armėnijoje jau nuo pauglystės pradėjęs dirbti provincijos televizijoje operatoriumi. Penkiolikos persikėlės į Lietuvą, dirbo Šiaulių televizijoje, vėliau – „Tango TV“ montažo režisieriumi, vedė televizijos laidas, yra sukūręs apie 20 muzikinių klipų Lietuvos atlikėjams. Sargsyano dokumentiniai ir vaidybiniai filmai pristatyti prestižiniuose tarptautiniuose kino festivaliose – „Visions du Réel“, Venecijoje ir kituose. Šiuo metu aktyviai dėsto kino meną.

Filmo seansai

09.23 Šeštadienis
  • „Arlekinas“ (Klaipėda) 18:00

09.26 Antradienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:00 Pristatymas

09.30 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 17:00 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Marat Sargsyan
Scenarijus: Marat Sargsyan
Operatorius: Marat Sargsyan
Prodiuseriai: Veronika Cicėnaitė, Tatyana Sargsyan, Marat Sargsyan
Gamintojas: UAB Lusar
Lietuva, 2023, 80 min.