„Meno avilio“ jaunųjų programerių filmų rinkinys  

Visi filmai

Žaidimas + Atsuk ir peržiūrėk iš naujo

Žaidimas

Režisierius: Roman Hodel
Scenarijus: Roman Hodel
Operatorius: Lukas Gut
Montažas: Rolf Hellat, Roman Hodel
Garsas: Oscar Von Hoogevest
Prodiuserė: Franziska Sonder
Gamybos kompanija: Ensemble Film Gmbh
Dokumentinis, Šveicarija, 2020, vok.k. angl.k sub., liet.k. sub.

Švilpukas. Sirgaliai vis garsiau reaguoja. Žaidėjai piktai protestuoja. Komentatoriai seka veiksmą aikštėje. Teisėjas yra viso to vidury. Jį stebi visi. Dabar jis turi nuspręsti ir nukreipti stadiono energiją.

Roman Hodel

Romanas Hodelis, filmų režisierius ir operatorius, studijavo video Liucernos meno ir dizaino mokykloje(HSLU). Jo trumpametražio filmo „Bluelight“ (2014 m., režisuoto kartu su Lena Mäder) premjera įvyko Tarptautiniame Vintertūro trumpametražių filmų festivalyje, o „Žaidimo“ – Venecijoje.

Atsuk ir peržiūrėk iš naujo 

Režisierius: Alain Gomis
Scenarijus: Alain Gomis
Montažas: Alain Gomis
Garsas: Matthieu Deniau, Florian Fabre, Philippe Grivel
Prodiuseriai: Anouk Khélifa, Arnaud Dommerc
Gamintojai: Sphere Films, Andolfi
Prancūzija, Vokietija, 2022, 65 min.

Pasirodymu Prancūzijoje užbaigęs koncertinį turą, garsusis džiazo virtuozas Theloniousas Monkas duoda interviu vietinei televizijos laidai. Kalbinančio žurnalisto arogancija, juste juntamas privilegijuoto baltaodžio negailestingumas kontrastuoja su paprastais ir nuoširdžiais Monko atsakymais. Kukli kūrėjo asmenybė geriausiai pažįsta muzikos, o ne žodžių kalbą. Tarsi sukdamas archyvinę juostą vaizdo grotuvu, filmo režisierius įamžina kertinius atlikėjo karjeros momentus ir konstruoja unikalų autorinį portretą. Galiausiai žodžiai ir kalbos lieka už kadro, ir visą dėmesį prikausto nežemiškas Theloniouso Monko grojimas. 

„Atsuk ir pažiūrėk iš naujo“ – ne tiek Theloniouso Monko portretas, kiek kritiškas žvilgsnis į istoriją, kasdienių rasizmo apraiškų išryškinimas. Žiūrėti šį filmą – tai kartu su režisieriumi Alainu Gomisu tyrinėti archyvinę medžiagą, sekti menkiausias reakcijas ir palaipsniui ryškėjantį dviejų žmonių nesusikalbėjimą. Pasirinkęs dirbti su televizijos interviu nepanaudota medžiaga, Gomisas ne tik atskleidžia to meto visuomenės ir medijų specifiką, bet ir komentuoja patį archyvavimo, atminties saugojimo veiksmą. Ką verta saugoti ir rodyti, o ko ne? Paveikiu, stiprias emocijas keliančiu filmu režisierius parodo, kaip kadaise beverte laikyta medžiaga gali tapti iškalbingu istoriniu liudijimu.(Ona Kotryna Dikavičiūtė)

Rugsėjo 27 d. filmas bus rodomas kartu su trumpametražiu filmu „Žaidimas“. Filmus pristatys „Meno avilio“ jaunosios programerės Emilija Valatkevičiūtė, Laura Saldaitytė, Emilija Aglinskaitė. 

Jaunieji programeriai – edukacinė „Meno avilio“ iniciatyva, kuria siekiama suteikti galimybę jauniems žmonėms „pasimatuoti“ filmų programos sudarytojo/s profesiją: žiūrėti filmus, apie juos diskutuoti, patiems sudaryti filmų programas bei jas viešinti. Kartu tai puiki proga susitikti bendraminčių, bendraujant su profesionalais/ėmis ugdyti atidų žvilgsnį į ekraną ir pasaulį, reikšti mintis ir jausmus bei dalintis jais su kitais.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis atveria duris „Meno avilio“ jauniesiems programeriams jau trečius metus iš eilės. Šiemet jaunų žmonių komanda kviečia į specialiąsias „dvigubas“ filmų peržiūras (angl. „double bills“). Jose – ilgametražio ir trumpametražio dokumentinio filmo derinys, sudarytas iš dviejų festivalių – Vilniaus dokumentinių filmų festivalio ir Vilniaus trumpųjų filmų festivalio – programų.

Peržiūrų bendraorganizatorius Vilniaus trumpųjų filmų festivalis dalyvauja tarptautiniame projekte „Young4Film. Europos kino festivalių tinklas“. Projekto tikslas – ugdyti festivalių auditoriją ir populiarinti Europos kiną tarp įvairaus amžiaus vaikų ir jaunų žmonių. Eksperto teisėmis projekte dalyvauja ir VšĮ „Meno avilys“. „Young4Film“, kaip ir jaunuosius programerius, įkvėpė tarptautinis projektas „Moving Cinema“.

Alain Gomis

Alainas Gomisas – prancūzų ir senegaliečių kilmės režisierius, scenarijaus autorius. Gomiso filmas
„Felisitė“ (2017) buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.Režisieriaus filmuose nagrinėjama tapatybės tema, santykis tarp frankofoniškų Afrikos valstybių ir jų diasporos. Gomisas taip pat yra „Yennenga“ centro, remiančio naujus Senegalo ir Afrikos kino talentus, įkūrėjas. „Atsuk ir peržiūrėk iš naujo“ – pirmasis režisieriaus dokumentinis filmas, jau apkeliavęs daugiau kaip 10 kino festivalių.

Adovanojimai

Tarptautinis Kanados dokumentinių filmų festivalis „Hot Docs“ – geriausias vidutinio metro
dokumentinis filmas, 2022

Filmo seansai

09.27 Trečiadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius)


Informacija