„Meno avilio“ jaunųjų programerių filmų rinkinys  

Visi filmai

Shānzhài ekranai + Trys moterys

Shānzhài ekranai

Režisierius: Paul Heintz
Scenarijus: Paul Heintz
Operatorius: Paul Heintz
Montažas: Jeanne Sarfati
Garsas: Grégoire Chauvot, Corvo Lepesant-Lamari
Prodiuseriai: Thomas Hakim, Julien Graff
Gamybos kompanija: Petit Chaos
Dokumentinis, Prancūzija, 2020, 23min, pranc.k., liet.sub., angl.sub.

Šendženas naktį. Kopijų tapytojai aptarinėja savo kasdienybę ir amatą. Jie pertapo meno kūrinius ir darbininkų klasės mėgstamus vaizdinius, pasitelkdami naujausias ir klasikines technologijas. Filmas pasakoja kitą tapybos istoriją.

Paul Heintz

Paulas Heintzas gimė 1989 m. Sen Avolde, Prancūzijoje. Studijavo menus Nansi, Paryžiuje ir Frenua. Jis kuria objektus, garsą, video, instaliacijas ir filmus. Jo filmus rodė daugybė filmų festivalių: Roterdamo, Marselio, Leipcigo, Lisabonos, Monrealio.

Trys moterys

Režisierius: Maksym Melnyk
Scenarijus: Maksym Melnyk, Christiane Seiler
Operatorius: Florian Baumgarten, Meret Madörin
Montažas: Jannik Eckenstaler
Garsas: Roman Pogorzelski, Gislinde Böhringer
Muzika: Maksym Melnyk
Prodiuserė: Andrea Wohlfeil
Gamintojas: Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf
Vokietija, 2022, 85 min.

Karpatų kalnų apsupty, slėnyje tarp Lenkijos, Slovakijos ir Ukrainos, vos girdimai alsuoja nykstantis Stužicės kaimas. Ukrainiečių kalba tai reiškia „šaltą vietą“, tačiau filmas paskatins galvoti ką kita. Jame per žavias kasdienybės smulkmenas ir sudėtingus iššūkius skleidžiasi trijų moterų portretai, o kartu su jais ir kaimo gyventojų realybė – izoliuota ir atskirta, tačiau preciziškai tapanti platesnį Ukrainos politinių ir socialinių realijų peizažą. Nostalgiški vaizdai nukelia į bendruomenės gyvenimą ir padeda iš arčiau pažinti švelnumo ir tyro humoro nestokojančias kaimo gyventojas. Pamažu bendruomenės magija pačius filmo kūrėjus įtraukia taip, kad ir jie atsiduria priešais objektyvą. 

Maksymas Melnykas atvyko filmuoti trijų moterų, kai Ukrainos žmonės dar negyveno karo realijomis. Atokiame kaime vyravo nepriteklius, netrūko bėdų ir nerimo dėl ateities, vis dėlto daug labiau į akis ir širdį režisieriui krito žmonių nuoširdumas, vaišingumas, šiluma. Gamtos idilėje paprasto žmogaus drama skleidėsi tyliai ir subtiliai. „Trys moterys“ –  tai „cinéma vérité“ filmas, kuriame kūrėjai atidžiai žvelgia į tikrovę, stengiasi užčiuopti tai, kas nematoma, tačiau kartu yra gyvenimo esmė ir tikrasis grožis. (Vilma Levickaitė)

Rugsėjo 27 d. filmas bus rodomas kartu su trumpametražiu filmu „Shanzhai ekranai“. Filmus pristatys „Meno avilio“ jaunosios programerės Aneta Beginskaitė ir Emilija Lanevskaja. 

Jaunieji programeriai – edukacinė „Meno avilio“ iniciatyva, kuria siekiama suteikti galimybę jauniems žmonėms „pasimatuoti“ filmų programos sudarytojo/s profesiją: žiūrėti filmus, apie juos diskutuoti, patiems sudaryti filmų programas bei jas viešinti. Kartu tai puiki proga susitikti bendraminčių, bendraujant su profesionalais/ėmis ugdyti atidų žvilgsnį į ekraną ir pasaulį, reikšti mintis ir jausmus bei dalintis jais su kitais.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis atveria duris „Meno avilio“ jauniesiems programeriams jau trečius metus iš eilės. Šiemet jaunų žmonių komanda kviečia į specialiąsias „dvigubas“ filmų peržiūras (angl. „double bills“). Jose – ilgametražio ir trumpametražio dokumentinio filmo derinys, sudarytas iš dviejų festivalių – Vilniaus dokumentinių filmų festivalio ir Vilniaus trumpųjų filmų festivalio – programų.

Peržiūrų bendraorganizatorius Vilniaus trumpųjų filmų festivalis dalyvauja tarptautiniame projekte „Young4Film. Europos kino festivalių tinklas“. Projekto tikslas – ugdyti festivalių auditoriją ir populiarinti Europos kiną tarp įvairaus amžiaus vaikų ir jaunų žmonių. Eksperto teisėmis projekte dalyvauja ir VšĮ „Meno avilys“. „Young4Film“, kaip ir jaunuosius programerius, įkvėpė tarptautinis projektas „Moving Cinema“.

Maksym Melnyk

Maksym Melnyk gimė Užhorode, Ukrainoje. Regioninėje televizijoje dirbo žurnalistu, vėliau įstojo įkino režisūrą. „Trys moterys“ yra baigiamasis jo dokumentikos režisūros studijų darbas Konrado Volfo kino universitete Babelsberge.

Apdovanojimai

Leipcigo dokumentinių filmų festivalis – publikos apdovanojimas už geriausią dokumentinį filmą, 2022
DEFA prizas už išskirtinį vokiečių dokumentikos filmą, 2022
Duisburgo filmų savaitė – publikos apdovanojimas už geriausią filmą, 2022

 

Filmo seansai

09.27 Trečiadienis
  • Senamiesčio „Pasaka“ (Vilnius) 18:15


Informacija