Eksperimentinės dokumentikos filmų programa  

Visi filmai

Eksperimentinių trumpametražių filmų programa

Trumpametražių filmų programoje pristatomi autoriai žaidžia dokumentinio kino konvencijomis ir laisvai juda tarp dokumentikos ir vaidybinio kino, jungia abiems žanrams būdingas raiškos priemones, metodus. Stebimąją dokumentiką imituojantis Manuelio Muñozo Rivaso „Acheronas“ iš tiesų – vaidybinis filmas, kuriuo siekiama perteikti tai, ką režisierius pamatė pirmą kartą atvykęs prie Gvadalkivyro upės. Pasak jo, čia jis išvydo visus kino elementus: „Judesį, veidus, kūnus, peizažą, garso atmosferą, šviesą ir šešėlį, svajingumą, regimąją ir nematomą jėgą“. Šis filmas – tarp tikrovės ir sapno pakibusi žmogaus santykio su laiku studija: vieni atsiduoda lėtai upės tėkmei, kiti bando paspartinti laiką kalbomis. Krantas tolsta, tampa neapibrėžtas, ir vienintelis tikras dalykas yra judėjimas ir buvimas šalia, toje pat būsenoje. Bo Wango „Azijietiškoje vaiduoklių istorijoje“ dokumentikai būdingos priemonės – interviu, archyvų naudojimas – pasitelkiamos vaiduokliškam pasakojimui apie sudėtingą kultūrinę, ekonominę, sociopolitinę Azijos ir JAV istoriją ir jos šmėklas šiandien. Režisierius meistriškai supina politiką ir šmaikščią, kūrybišką vaizduotę. Helenos Girón ir Samuelio M. Delgado „Žydėjimas“ paremtas fantazija, legenda apie atsirandančią ir pranykstančią San Borondono salą. Legenda taip išplito, kad XVI–XVIII a. salą imta žymėti žemėlapiuose, pradėtos rengti ekspedicijos jai surasti ir užkariauti. Režisieriai parodo, kaip fikcija gali tapti ne tik tikrovės dalimi, bet ir būdu kalbėti apie prigimtinius žmogiškuosius dalykus – norą pasisavinti ir negebėjimą paleisti. (Ona Kotryna Dikavičiūtė)

ACHERONAS

Režisierius: Manuel Muñoz Rivas
Scenarijus: Manuel Muñoz Rivas
Operatorius: Mauro Herce, Manuel Muñoz Rivas
Montažas: Manuel Muñoz Rivas
Garsas: José Homer Mora, Luiz Lepchak
Prodiuseris: Manuel Muñoz Rivas
Gamintojas: Manuel Muñoz Rivas
Ispanija, 2023, 26 min.

Vizualiai kerintis filmas įamžina nedideliu keltu per upę besikeliančius žmones. Jie kalbasi, bučiuojasi, dalijasi sapnais ir istorijomis, kartais tiesiog tyli. Kamera priartėja tiek, kad, rodos, perteikia pačią žmogiškąją esmę. Tai lyg poetiškas atvirukas iš sapniškos kelionės, kurios pagrindinis tikslas – neatvykti, o būti čia ir dabar. Filmo pavadinimas – tai mitologinė aliuzija į Acherono upę Graikijoje, perkurią, kaip tikėta, Charonas perkeldavo sielas į Hado karalystę.

Manuel Muñoz Rivas

Režisierius, montažo režisierius, scenaristas, gimęs Sevilijoje. Debiutinis dokumentinis filmas „Jūra į mus žvelgia iš toli“ (2017) pristatytas Berlyno tarptautiniame festivalyje. Režisierius taip pat buvo festivaliuose pastebėtų filmų „Jie neša mirtį“ (2022), „Tai filmas apie mane“ (2020) bendraautorius ar montažo režisierius.

Apdovanojimai

Tarptautinis Roterdamo kino festivalis – KNF apdovanojimas trumpametražių filmų konkurse, 2023

AZIJIETIŠKA VAIDUOKLIŲ ISTORIJA

Režisierius: Bo Wang
Scenarijus: Bo Wang
Operatorius: Yavuz Selim Isler
Montažas: Bo Wang
Garsas: Jeroen Goeijers
Muzika: Franco van der Linde
Prodiuseris: Ruoyao Jane Yao
Nyderlandai, Honkongas, 2023, 37 min.

Septintajame dešimtmetyje perukai buvo viena didžiausių Honkongo eksporto prekių, itin prisidėjusių prie Azijos ekonominio augimo. Tačiau honkongiečiams niekuo neypatingas objektas tampa mistinių istorijų katalizatoriumi, o šio filmo režisieriui – viena pagrindinių temų. Pasak vietinių, būtent perukuose glūdi praeities šmėklos, mezgančios ryšį su gyvaisiais. Juk plaukai – nepaprastai keista materija, tam tikra prasme net ir po mirties pratęsianti žmogaus būtį. Įdomi, netikėta fabula pasakojama ne kieno kito, o kaip tik šmėklos lūpomis.

Bo Wang

Bo Wangas – menininkas, kino kūrėjas ir tyrėjas, gyvena Amsterdame. Kūryboje naudodamas instaliaciją, videomeną ir kiną, Wangas komentuoja sociopolitinius ir kultūrinius reiškinius šiuolaikinėje Kinijoje ir už jos ribų. Pirmuosiuose dokumentiniuose filmuose nagrinėjamos galios struktūros, ekonomika, ideologija, o taip pat Kinijos valdžios būdai šalyje vienu metu palaikyti ir autoritarizmą, ir kapitalizmą. Režisieriaus filmai pristatyti Guggenheimo, MoMA muziejuose, Roterdamo kino festivalyje.

Apdovanojimai

Tarptautinis Kopenhagos dokumentinių filmų festivalis – „New Vision Award“ apdovanojimas, 2023

ŽYDĖJIMAS

Režisieriai: Helena Girón, Samuel M. Delgado
Scenarijus: Helena Girón, Samuel M. Delgado
Operatoriai: Helena Girón, Samuel M. Delgado
Montažas: Helena Girón, Samuel M. Delgado
Garsas: Carlos E. García
Prodiuseriai: Helena Girón, Samuel M. Delgado
Gamintojas: La Banda Negra
Ispanija, 2023, 17 min.

San Borodonas – legendomis apipinta sala, kurios egzistavimą buvo bandoma įrodyti daugelį metų. Ji tarsi vaiduoklis vis pasirodo ir išnyksta plačiame vandenyne. Istoriniai pasakojimai jos vietą žemėlapyje pažymi Kanarų kaimynystėje. Po daugybės metų užmaršties ir spėlionių San Borodonas pagaliau atrandamas 4500 m gylyje. Šis filmas – tai bandymas užčiuopti erdvę tarp matomo ir paslėpto, tikro ir išgalvoto.

Helena Girón ir Samuel M. Delgado

Helena Girón kartu su Samuel M. Delgado kine nagrinėja mitologijos ir materializmo ryšius. Jų
trumpametražiai filmai buvo pristatyti žinomuose kino festivaliuose Toronte, Lokarne, Roterdame,
Niujorke. 2022 m. jų debiutinis ilgametražis filmas „Jie neša mirtį“ laimėjo apdovanojimus už geriausią režisūrą bei geriausią filmą tarptautiniame Venecijos kino festivalyje ir tarptautiniame Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“.

Filmo seansai

09.30 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:00 Pristatymas

10.01 Sekmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:00 Pristatymas


Informacija