Mėgėjiško namų kino programa „Apie namus ir draugus“  

Visi filmai

„Apie namus ir draugus“. Ekspozicija „Planetoje“

Kino mėgėjai galėjo laisvai fiksuoti tai, kas jiems atrodė gražu ar verta įamžinimo, todėl nuosekliai žiūrint vieno žmogaus archyvą, galima susiformuoti įspūdį ne tik apie ekrane matomus žmones ar įvykius, bet ir apie patį autorių. Būtent dėl to mėgėjiškam namų kinui skirta ekspozicija „Planetos“ erdvėje sudaryta siekiant išlaikyti asmeninių archyvų vientisumą.

Pristatoma dalis vilniečio židinių meistro Vytauto Kazimiero Narbuto šeimos archyvo, kuriame 8 dešimtmetyje užfiksuotas Vilniaus jaunimo sodas, Preila ir Palanga, šeima, draugai ir gamtos stebėjimas. Atrinkti darbai rodo atvirą žvilgsnį į pasaulį, kuris neretai pasiūlo ir komiškų atsitiktinumų. Gamtosaugininko, bitininko iš Zarasų Stasio Mikšto archyvas bene labiausiai atitinkantis namų kinui įprastą turinį: jame dokumentuojamas šeimos gyvenimas, o kamera retai nukrypsta nuo besišypsančių veidų. Bičiulių iškylos, žieminė ar vasarinė žūklė, ūkio darbai ir bulviakasis, gimtadienis, vestuvės ir Naujųjų metų šventė – visa tai universaliai atpažįstami kasdienybės blyksniai. Kauniečio architekto Rimgaudo Miliūkščio archyve sutinkami namų kino žanrui būdingi kelionių į užsienį filmai. Išvykose į Estiją ir Vengriją kamera apžiūri pastatus, mugės prekeivius, vaikus, atrakcionus ir kelionės bičiulius. Dažnai Miliūkščio žvilgsnis nukrypsta į gatvėmis skubančius miestiečius, architektūros ir interjero detales.

Kai kurie kino mėgėjai žengdavo dar vieną kūrybinį žingsnį ir iš kasdienybės akimirkų kurdavo dokumentinius filmus. Noras supažindinti su mėgėjiško namų kino formų spektru paskatino į ekspoziciją įtraukti ir nedidelę trijų tokių filmų programą. Šiaulių dramos teatro aktorius Eduardas Saulius Pauliukonis yra ne kartą tapęs respublikinio šeimyninių filmų festivalio laureatu – „Noriu broliuko“ (1980) ir „Gyvena Agnytė“ (1979) buvo apdovanoti pagrindiniais prizais. „Gyvena Agnytė“ yra vienintelis ekspozicijoje pristatomas garsinis filmas, kuriam muziką sukūrė ir kartu su filmo veikėja Agne atliko aktorius Olegas Ditkovskis. „Meno avilyje“ yra saugomas išsamus mokslinio agronomo, dainų kūrėjo Vaitiekaus Vaidevučio Tautavičiaus namų kino archyvas, kurį sudaro dokumentiniai filmai, reportažai iš kulinarinių ir gėlių parodų, darbovietės išvykų ir šeimos gyvenimo. „Apie namus ir draugus“ pristatomas vienas jo sukurtas filmas „Tas saldus medus“ apie medaus kopinėjimą ir ragavimą. Trečiasis filmas yra kėdainiškio verslininko, kultūristo ir kultūrizmo trenerio Kęstučio Jonavičiaus reportažas iš 1985 m. vykusių kultūrizmo varžybų ir treniruočių. Šiame filme plastiški treniruotų kūnų judesiai dera su dinamišku kameros darbu ir montažu, o yrančios juostos pėdsakai ir spalvų iškraipymai primena avangardinio kino eksperimentus.

Ekspozicija „Planetos“ erdvėje (A. Goštauto g. 2, Vilnius) veiks viso festivalio metu, rugsėjo 22–spalio 2 d., antradieniais-šeštadieniais, 14–19 val. Lankymas nemokamas.

Kuratorė: Ona Kotryna Dikavičiūtė

Dėkojame: Vytautui Kazimierui Narbutui, Ignei Narbutaitei, Stasiui Mikštui, Vandai Mikštienei, Dainorai Tautavičiūtei-Olson, Kęstučiui Jonavičiui, Rimgaudui Miliūkščiui, Eduardui Sauliui Pauliukoniui, Viktorui Gundajevui.

Informacija