Pagrindinė programa  

Visi filmai

Nežinomas žinomasis

Filmo centre – Donaldas Rumsfeldas, buvęs JAV gynybos sekretorius ir vienas iš įsiveržimo į Iraką krikštatėvių, gamtos apdovanotas iškalbos talentu, leidžiančiu jam visuomet išsisukti sausam, ir garsėjantis savo rašteliais sau, vadinamosiomis „snaigėmis“. Errolas Morrisas visus juos perskaitė ir sėdo akis į akį su šia neperprantama, sentencijomis kalbančia figūra. Pokalbis tarp įžūlaus, smalsaus režisieriaus ir atsargaus, šalto politiko po truputį kaista, kol pasiekia abiem netikėtą atomazgą.

BBC, CNN, Pasaulio panorama – kiekvieną dieną skrieja žinių srautas; didelių ir įtakingų šalių interesai, konfliktai, jų priežastys, valstybių vadovų sprendimai, jų pasekmės, neramumui, karai, aukos... Visa tai susipina į fragmentišką atsikartojančių naujienų kamuolį, beprasmybei nėra galo... Kas vyksta svarbiausių pasaulio politikų galvose, kai tenka nuspręsti, ar jau laikas pradėti karą? Sprendimas – tai rebusas su daug nežinomųjų, jam išspręsti reikia intelekto, intuicijos, charizmos ir filosofiško požiūrio į pasaulį. V. L.

Errol Morris

Savo filmais vis nepaliaujantis intriguoti kino magas Errolas Morrisas kartais vadinamas dokumentinio kino Hitchcocku ar Felliniu. 9 dešimtmetyje jo filmai sukėlė dokumentinio kino atgimimą ir sulaukė didžiulio kritikų dėmesio. Tarp gausių įvertinimų – „Oskaras“, „Emmy“ apdovanojimas, „Sidabrinis lokys“, didysis žiuri prizas Sandenso festivalyje ir kt. Jo filmai vis pasirodo geriausiųjų dešimtukuose, į nuolatinę savo kolekciją juos įtraukęs Moderniojo meno muziejus Niujorke. Jis taip pat režisavo per tūkstantį reklamų, ne viena jo knyga yra tapusi „New York Times“ bestseleriu.

Rinktinė filmografija

Karo rūkas / The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara (2003)
Plona mėlyna linija / The Thin Blue Line (1988)
Vernonas, Florida / Vernon, Florida (1981)
Dangaus vartai / Gates of Heaven (1978)
  

Informacija

Scenarijaus autorius ir režisierius: Errol Morris
Operatorius: Robert Chappell
Muzika: Danny Elfman
Garsas: Joel Dougherty
Montažas: Steven Hathaway
Prodiuseriai: Errol Morris, Robert Fernandez, Amanda Bransan Gill
Gamintojai: Moxie Productions, Radius-The Weinstein Company
JAV, 2013, 103 min.