Leonardo Retelio Helmricho filmų retrospektyva  

Visi filmai

Šviežia silkė

Žvejojamos jau daugiau kaip tūkstantį metų, olandiškos silkės tapo kultūros ikonos vardo vertu reiškiniu. Kiekvienais metais šimtai tūkstančių olandų tėvynėje ir už jos ribų laukia iš jūros atkeliaujant pirmosios statinės šviežių silkių. Viduramžiais pajamos iš prekybos silkėmis sudarė trečdalį Olandijos bendrojo nacionalinio produkto, tačiau pastaruoju metu ši sritis praranda savo svarbą, mat atviroje jūroje silkes žvejoja tik du su Olandijos vėliava plaukiojantys laivai. „Šviežia silkė“ – olandų žvejų kasdienybė, kur draugystė ir silkės šlovinama su tokiu pat tikėjimu ir aistra kaip ir krante.

Festivaliai

Roterdamo tarptautinis filmų festivalis (2013)
Traibekos filmų festivalis, JAV (2013) 

Leonard Retel Helmrich

Iš Indonezijos kilęs olandų kino kūrėjas Leonardas Retelis Helmrichas gimė 1959 m. Tilburge, kai jo šeima iš Bandungo (Indonezija) jau buvo grįžusi gyventi į Olandiją. 1986 m. jis baigė režisūros, scenarijaus rašymo ir montažo studijas Nyderlandų kino ir televizijos akademijoje. Įkvėptas André Bazino ir jo idėjų apie kino prigimtį, režisierius ištobulino „Ilgo kadro“ kino estetiką (Single Shot Cinema) – čia tikrovė fiksuojama nenutrūkstamu kadru, kamerai nuolat judant, tarsi sklandant aplink subjektą („Kinas turi ne skaidyti realybę į fragmentus, o parodyti ją laiko tėkmėje“). Jo rankose kamera atgimsta it dailininko teptukas – režisierius perteikia realybę tokią, kokia ji skleidžiasi priešais jo akis, kartu kameros judesiais išreikšdamas savo paties emocijas, santykį su regima akimirka. Trilogiją sudarantys jo filmai „Saulė aukštybėse“ (2001), „Mėnulio pavidalas“ (2004) ir „Tarp žvaigždžių“ (2010) – tai kinematografinė saga apie vieną Indonezijos šeimą, kurios kasdienybės dramos – priklausomybė nuo lošimo, tėvų ir vaikų nesantaika, nepriteklius – skleidžiasi šiuolaikinės Indonezijos kontekste, kurį persmelkusi socialinė nelygybė, religiniai nesutarimai ir sparti modernizacija, ardanti tradicinių bendruomenių gyvenimą.
Režisierius yra surengęs kūrybines dirbtuves įvairiose pasaulio kino mokyklose. Ne viename dokumentinio kino festivalyje parodyta jo filmų retrospektyva.

Rinktinė filmografija

Fenikso paslaptis / Het Phoenix mysterie (1990)
Judantys objektai / Moving Objects (1991)
Saulė aukštybėse / De stand van de zon (2001)
Mėnulio pavidalas / Stand van de maan (2004)
Tarp žvaigždžių / Stand van de Sterren (2010)
Šviežia silkė / Hollandse Nieuwe (2013)

 

Informacija

Režisieriai: Leonard Retel Helmrich, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Scenarijaus autoriai: Leonard Retel Helmrich, Esther Gould, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Operatorius: Leonard Retel Helmrich
Muzika: Ahmad Fahmy Al-Attas
Garsas: Ranko Pauković
Montažas: Jasper Naaijkens
Prodiuserė: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Gamintojas: In-Soo Productions
Olandija, 2013, 90 min.