Specialioji programa „(Ne)realybės dokumentika“  

Visi filmai

Komunos vaikai

Šiame filme tiriamas ginčytinas meninis ir socialinis eksperimentas – 8-ojo dešimtmečio pradžioje Austrijos Burgenlando žemėje Vienos akcionizmo judėjimo atstovo menininko Otto Mühlo suburta bendruomenė. Kas tai – utopija ar išnaudojimas? 1972 m. menininkas O. Mühlas įkūrė Frydrichshofo komuną – bendraminčiams menininkams ir draugams skirtą bendruomenę netoli Vienos, paremtą bendruomeninio sekso, bendros nuosavybės, hepeningo, kūno meno ir tradicinės šeimos ardymo principais. Čia jis tikėjosi išauginti „branduolinės šeimos nesugadintus“ vaikus – naują žmonijos rūšį. Tačiau galiausiai, kaip dažnai nutinka visuotine lygybe grįstose visuomenėse, demokratija ir laisvė išsigimė, o socialinis eksperimentas pavirto O. Mühlo vadovaujama totalitarine sistema. Po beveik dvidešimties metų O. Mühlas buvo suimtas ir nuteistas 7 metams kalėjimo. Penki jo vaikai filme prisimena, kokia buvo ta bendruomenė, kaip jie joje pritapo, kaip vėliau pakrypo jų pačių gyvenimai ir koks likimas ištiko utopiją.

Pagrindiniai festivaliai ir apdovanojimai

Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalis, Vokietija, 2009
Kaselio dokumentinių ir videofilmų festivalis, Vokietija, 2009 – specialus paminėjimas
Tarptautinis kino festivalis „Diagonale“, Gracas, Austrija, 2010 – Graco-Sekau vyskupijos prizas už geriausią dokumentinį filmą
Vukovaro filmų festivalis, Kroatija, 2010 – apdovanojimas už geriausią dokumentinį filmą
Vankuverio dokumentinių filmų festivalis DOXA, Kanada, 2010
Dokumentinių filmų festivalis „Planete Doc Review“, Varšuva, Lenkija, 2011

Juliane Grossheim

Gimė 1982 m. Berlyne. 2001–2003 m. studijavo meno istoriją, literatūrą ir muzikologiją Berlyno laisvajame universitete. 2002–2003 m. Naujojoje fotografijos mokykloje Berlyne studijavo fotografiją. 2003–2009 m. mokėsi kino Kelno medijų meno akademijoje. „Komunos vaikai“ yra jos baigiamasis darbas. Režisierė gyvena ir dirba Berlyne.

Filmografija

Preliudas / Vorspiel (2005)
Kuklumas tinka / Bescheidenheit ist eine Zier (2007)

Informacija

Scenarijaus autorė ir režisierė: Juliane Grossheim
Operatorė: Sandra Merseburger
Garsas: Florian Matzku
Montažas: Barbara Gies
Prodiuseris: Titus Kreyenberg
Gamintojai: unafilm, Academy of Media Arts (Kelnas), ARTE/ZDF
Vokietija, 2009, 82 min.