Frederickas Wisemanas jau ne kartą pravėrė įvairių Amerikos institucijų duris: kalėjimo, bibliotekos, ligoninės. Šiame filme režisierius iš arti pažvelgia į trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertinto prancūzų restorano kasdienybę ir jam vadovaujančią žymią Troisgros šeimą. Pripažinto restorano valdymas – enciklopedinio išmanymo reikalaujantis procesas. Skulptūras primenantys grybai, chirurginis kruopštumas, išskirtiniai produktai atrakina įvairias patirčių ir skonio dimensijas. Tuo pačiu filmas pasakoja apie meilę ir aistrą amatui bei privilegiją giliai pasinerti į gurmanišką patirtį.
Filmą rekomenduoju pasižiūrėti visiems aukštosios virtuvės skeptikams („Michelin“ žvaigždučių sekėjai ateis ir be raginimų). Tiems, kurie netiki, kad maisto gaminimas, patiekimas ir jo ragavimas gali būti menas didžiąja raide. Troisgros šeima ir Frederickas Wisemanas sukūrė gurmanišką, kinematografišką keturių valandų trukmės malonumą. Abu meistrai – virtuvės ir kino – atskleidžia savo talentą. Po filmo visi skeptikai į gerą restoraną eis nusiteikę praturtinti savo patirtis. – Programos sudarytoja Vilma Levickaitė
Frederick Wiseman
Frederickas Wisemanas – vienas svarbiausių visų laikų dokumentinio kino kūrėjų, sukūręs daugiau kaip 45 filmus apie įvairias Amerikos ir pasaulio institucijas. Dokumentinių filmų kūrėjo karjerą pradėjo iki šiol aktualiu filmu „Titicut Follies“, pasakojančiu apie psichikos sutrikimų turinčių nuteistųjų ligoninę. Kūryboje Wisemanas nenaudoja interviu, užkadrinių komentarų, pridėtinio garso takelio, konkrečios vietos portretą kuria jungdamas pavienius epizodus į nuoseklią visumą. „Menus Plaisirs“ – Troisgros šeima“ yra vienas ryškiausių pastarųjų metų dokumentinių filmų, pasirodęs daugiau nei dvidešimt kino festivalių visame pasaulyje.
Apdovanojimai
Nacionaliniai kino kritikų apdovanojimai – Geriausias dokumentinis filmas
Niujorko kino kritikų apdovanojimai – Geriausias dokumentinis filmas
Los Andželo kino kritikų apdovanojimai – Geriausias dokumentinis filmas