Grafinis elementas
Tvarkaraštis

„Averroes“ ir „Rosa Parks“ skyriai

Averroes et Rosa Parks

Rež. Nicolas Philibert

Anonsas Bilietai
Ikona143 min.
Ikona2024
IkonaN-13
IkonaPrancūzų kalba
IkonaLietuviški, angliški subtitrai

Nicolas Philibertas vėl gilinasi į visuomenėje stigmatizuojamą psichikos sutrikimų temą ir atskleidžia, kaip pasaulį mato ir jaučia dviejų Paryžiaus Šv. Mauricijaus ligoninės psichiatrijos skyrių pacientai. Fiksuodamas individualius pacientų pokalbius su socialiniais darbuotojais ir bendras diskusijas apie gydymo įstaigą, režisierius plačiau atskleidžia psichikos sutrikimų turinčius žmones. Pacientų diagnozė neapibrėžia viso žmogaus identiteto. Tačiau žmogiškumo, dėmesio, švelnumo trūkumas išlieka opi problema apkrautoje gydymo sistemoje, o klausimas, kaip iš tiesų padėti, lieka atviras.

Nemačiusius Nicolas Philiberto filmų raginu susipažinti su šiuo režisieriumi. Iki šiol nusišypsau prisiminusi filmo „Radijo namai“ kadrą, kuriame kalbinamas Umberto Eco, ir tik jo nosis kyšo iš už netvarkos – Philibertas moka vienu gestu parodyti žmogaus charakterį ir aplinką. Filme „Averroes ir Rosa Parks skyriai“ jautri režisieriaus akis pasitarnauja dar labiau: žiūrovui visu sudėtingumu atveriamas žmonių vidinis pasaulis ir psichika. Čia daug sumaišties, baimių, skausmo, bet ir tvirtumo bei noro gyventi laisvą ir nepriklausomą gyvenimą. – Programos sudarytoja Eglė Maceinaitė

Nicolas Philibert

Nicolas Philibertas studijavo filosofiją, karjerą kine pradėjo aštuntajame dešimtmetyje kaip režisierių René Allio, Alaino Tannerio ir Claude Gorettos asistentas. Nuo 1990 m. kuria dokumentinius filmus. Orangutango portretas „Nenetė“ (2010), taip pat filmas „Radijo namai“ (2013) pristatyti tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Dokumentinis filmas „Adamant“ (2023) šiame festivalyje pelnė „Auksinį lokį“. Per pastaruosius 20 metų visame pasaulyje surengta daugiau nei 100 šio kino kūrėjo filmų retrospektyvų.

Režisierius
Nicolas Philibert

Operatoriai
Nicolas Philibert, Pauline Pénichout, Katell Djian

Montažas
Nicolas Philibert, Janusz Baranek

Garsas
Erik Ménard

Muzika
Sarah Murcia, Magic Malik

Prodiuseriai
Miléna Poylo & Gilles Sacuto, Céline Loiseau

Gamintojas
„Les Films du Losange“

Šalis
Prancūzija

Vertimas
Goda Grigolytė

Seansai

Rugsėjo 29 d., Sekmadienis
Rėmėjai