Teminė programa „Asmeninės perspektyvos“  

Visi filmai

Penny Siopis trumpametražių filmų programa

Penny Siopis – iš pietų Afrikos kilusi menininkė, savo kūryboje derinanti tapybą, instaliaciją ir videomeną. Šiuose trumpametražiuose filmuose režisierė derina asmeninę ir istorinę perspektyvas, leisdama trumpai žvilgtelėti į skirtingas žmonių istorijas ir traumas, nulemtas politinių įvykių. Tapybą primenančia koliažo technika Siopis originaliai sluoksniuoja sendaikčių turguose rastų nepažįstamųjų, taip pat šeimos narių įamžintas akimirkas, tekstą ir muziką. Pastaroji tampa itin svarbiu elementu režisierės filmuose. Jie – lyg vizualūs eilėraščiai, įgarsinantys nutilusių ir nutildytųjų balsus, leidžiantys patirti kolektyvinę atmintį – viena vertus svetimą, tačiau kartu labai artimą ir suprantamą.

Programą „Asmeninės perspektyvos“  sudarė kinotyrininkės dr. Renata Šukaitytė ir dr. Zanė Balčus, kuria siekiama pristatyti šiuolaikiniame dokumentininiame kine ryškią tendenciją – kūrėjų polinkį apie sudėtingus socialinio, politinio gyvenimo klausimus, kalbėti asmeniškai jautriai, estetiškai paveikiai ir intelektualiai.

Penny Siopis trumpametražių filmų programos rekomenduoju nepraleisti tiems, kas susidomėjo prieš metus Lietuvoje pristatyta Williamo Kentridge’o kūryba. Kaip ir Kentridge’as, tarpdisciplininio meno kūrėja Penny Siopis taip pat kilusi iš Pietų Afrikos, abu menininkai ne sykį kartu eksponavo savo darbus, abu kuria naudodami ir maišydami įvairias technikas. Teko skaityti, kad Kentridge’as, pamatęs Penny Siopis filmus, gailėjosi, kad jam pirmam nekilo idėja taip sujungti mėgėjišką filmuotą medžiagą su tekstu. (Eglė Maceinaitė)

Mano nuostabi diena
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrikos Respublika, 1997, 21 min.

Paslaptingas baltasis pasiuntinys
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrikos Respublika, 2010, 15 min.

Ponas skęsta
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrikos Respublika, 2012, 10 min.

Naujas Partenonas
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrika Respublika, 2016, 15 min.

Ji kvėpuoja vandeniu
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrikos Respublika, 2019, 5 min.

Vėl gėdos šešėlyje
Režisierė: Penny Siopis
Pietų Afrika Respublika, 2021, 6 min.

Celiulioidinis kūnas
Režisierė / Director Penny Siopis
Pietų Afrikos Respublika, 2021, 6 min.

Filmo seansai

09.22 Penktadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 21:15 Pristatymas

09.23 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 17:00 Pristatymas


Informacija