Pagrindinė programa  

Visi filmai

Oologija neramiais laikais

 Vokiečių ornitologas Maxas Schönwetteris aistringai ir atsidavusiai rengia savo gyvenimo veikalą – mokslinį kiaušinių žinyną. Jis tyrinėja 19 206 kiaušinių kolekciją, susirašinėja su ornitologais, oologais, ekspedicijų dalyviais, muziejų darbuotojais, kolekcininkais, kad tik patobulintų savo žinias. Paradoksalu, o galbūt, atvirkščiai – normalu, kad prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas idėjos apsėstam žmogui reiškia tik tiek, kiek trukdo darbuotis prie dabar jau chrestomatiniu laikomo veikalo. Filmas supažindina su kiaušinių tyrinėjimo subtilybėmis ir leidžia įsivaizduoti, ką reikštų būti mokslininku.

Filmas vertingas ir aktualus keletu požiūriu: visų pirma, dabartiniame kontekste mes vis geriau suprantame, kad karas nebūtinai atitraukia žmones nuo kasdienių jų darbų, nesunaikina noro toliau kurti, statyti, mylėti. Anaiptol – karas norą gyventi įprastą gyvenimą dar labiau sustiprina; Maxo Schönwetterio istorija tai patvirtina. Filme panaudota labai įdomi kronika iš Trečiojo Reicho laikų, joje – ir kasdienybės grožis, ir nacių euforija. Rekomenduoju žiūrovams, kurie iš dokumentikos tikisi žinių kontekstams praplėsti. Tai – klasikinis dokumentinis pasakojimas apie istorinę asmenybę. (Vilma Levickaitė) 

Apdovanojimai

Amsterdamo tarptautinis kino festivalis, Olandija – geriausio dokumentinio filmo nominacija, 2021

DocAviv tarptautinis kino festivalis, Izraelis – srities gilumo konkurso nominacija, 2022

Pim Zwier

Pim Zwier yra nepriklausomas kino kūrėjas ir menininkas, studijavęs Piet Zwart institute Roterdame nuo 2001 m. iki 2003 m. Jo kūrybos lauką sudaro fotografija, vaizdo instaliacijos ir dokumentiniai filmai, dažnai įkvėpti archyvinių medžiagų.

Savo dokumentiniuose filmuose jis mieliau renkasi dirbti su  susirašinėjimais, dienoraščiais ar autobiografijomis, kuriose užfiksuota „maža istorija“. Tai suteikia Zwieriui galimybę susieti istorinių įvykių abstrakciją su prisiminimais; tai tampa nuoroda, kuri užbaigia istoriją bei suteikia naujų perspektyvų.

Rinktinė filmografija

Pastatas vienatvėje / Building Amidst Solitude, 2017

Niekada nenuobodu / Never a Dull Moment, 2014

Filmo seansai

09.27 Antradienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 18:00 Pristatymas

09.28 Trečiadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:30 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Pim Zwier

Scenarijus: Pim Zwier

Operatoriai : Jaïr Mahazri, Martijn Veldhoen, Pim Zwier

Montažas : Pim Zwier

Garsas: Christian Schunke

Prodiuseriai: Carolijn Borgdorff, Charlotte Pas

Olandija , 2021, 80 min.