Mėgėjiško namų kino programa „Apie namus ir draugus“  

Visi filmai

„Apie namus ir draugus“. Specialusis seansas

Jei mąstydami apie kiną neapsiribosime vien profesionaliosiomis praktikomis ir kino studijose sukurtais kūriniais, o įtrauksime visą kino kameromis užfiksuotą medžiagą, pasirodys, kad judančių vaizdų archyvas yra pilnas laisvų ir žaismingų kino mėgėjų kūrinių. XX a. namų kino kūrimas buvo neatsiejama šeimų kasdienio gyvenimo praktika, o kamera – svarbių akimirkų fiksavimo ir saviraiškos įrankis. Entuziazmas, spontaniškumas, natūralumas ir dylanti riba tarp filmuojančiojo ir jo aplinkos yra namų kiną apibrėžiantys bruožai, galintys pasufleruoti, kaip šią medžiagą žiūrėti šiandien.

„Skalvijos“ kino centre pristatoma šešių namų kino siužetų ir šeimyninių dokumentinių filmų programa (48 min.). Eklektiškoje, namų kino formų spektrą pristatančioje, programoje judama tarp kūrybinių eksperimentų su kino kamera ir istoriją pasakojančių dokumentinių šeimyninių filmų. Žiedai ir žolynai, žiemos šventės, darbai ir kasdienybė, treniruoti kūnai ir bučiniai – visa tai įrašyta laiko pažeistose, susibraižiusiose kino juostose, kurios saugo atmintį ir 8 dešimtmečio kasdienybės nuotaiką.

Filmus pristatys programos sudarytoja ir namų kino kultūros tyrėja Ona Kotryna Dikavičiūtė.
Seanso metu filmams pianinu akompanuos Simona Zajančauskaitė.

„Gamtos vaizdai“ (Vytautas Kazimieras Narbutas, 1984, 11 min.)

Tas saldus medus (Vaitiekus Vaidevutis Tautavičius, 198?, 6 min.)

Žiema (Stasys Mikštas, 1980, 10 min.)

Kultūrizmo varžybos ir treniruotė“ (Jonavičius, 1985, 12 min.)

Mugė Laisvės alėjoje (Rimgaudas Miliūkštis, 198?, 5 min.)

Didysis rūkymas (ištrauka) (Vytautas Kazimieras Narbutas, 1979/1980, 4 min.)

Dar 2012 m. kino ir medijų centras „Meno avilys“ atkreipė dėmesį į mėgėjų kiną ir namų kiną, kai kartu su nepriklausomu analoginio kino kolektyvu „Super 8 Picnic in a Hand“ dalyvavo tarptautiniame projekte „Judantys archyvai“. Šios iniciatyvos metu buvo suskaitmeninta ir taip išsaugota XX a. 7–9 deš. kino mėgėjų filmuota medžiaga, pilna kasdienybės vaizdų, švenčių, laisvalaikio akimirkų. Tai – unikalūs ir antropologiškai vertingi dokumentai apie to laikotarpio žmonių santykį su savo aplinka. Specialiosios programos „Apie namus ir draugus“, kurią sudaro peržiūra Skalvijos kino centre ir ekspozicija Planetos erdvėje, metu bus pristatoma dalis šio „Meno avilyje“ saugomo archyvo ir papildoma naujai suskaitmeninta medžiaga.

Dėkojame: Vytautui Kazimierui Narbutui, Ignei Narbutaitei, Stasiui ir Vandai Mikštams, Dainorai Tautavičiūtei -Olson, Kęstučiui Jonavičiui, Rimgaudui Miliūkščiui, Eduardui Sauliui Pauliukoniui, Viktorui Gundajevui.

Filmo seansai

09.29 Ketvirtadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 18:00 Pristatymas


Informacija