Peterio Watkinso filmų retrospektyva  

Visi filmai

Komuna (Paryžius, 1871)

1871 m. Versalio televizijos žurnalistai transliuoja ramią, oficialią šalies įvykių apžvalgą. O Paryžiaus komunos televizija siekia pristatyti sukilėlių nuomonę. Teatrą primenančioje aplinkoje daugiau nei du šimtai aktorių interpretuoja Paryžiaus komunos veikėjus. Aktoriai išsako, ką jaučia ir ką mano apie socialines ir politines reformas. Filme vyrauja ilgų kadrų scenos. Režisierius toliau plėtoja jam būdingą stilistiką – žinių reportažo maniera pristato įvykius, nutikusius dar iki radijo ir televizijos išradimo. Pasitelkia neprofesionalių aktorių komandą ir improvizacijos metodą. Filme gilinamasi į pasipriešinimo, pasiaukojimo, laisvės, tikėjimo utopija temas.

Filmo seansuose dalyvaus Peterio Watkinso sūnus ir kūrybos atstovas Patrickas Watkinsas kartu su filmo „Komuna (Paryžius, 1871)“ aktoriais Pierre Vergnaud ir Caroline Lensing-Hebben. Plačiau apie renginį Kaune skaitykite čia.

Gyvename niūriais žmonijos istorijos laikais. Vartotojų visuomenės pagimdytu godumu užsikrečia vis daugiau žmonių. Vyksta ekonominė ir ekologinė katastrofa – globalizacija. Todėl vadinamajame trečiajame pasaulyje žmonės yra dar labiau išnaudojami ir dar labiau kenčia. Be to, sisteminis gyvenimo vaizdavimas audiovizualinėse medijose nulėmė bukinantį konformizmą ir standartizaciją. Visa tai sukūrė pasaulį, kuriame etika, moralė, bendruomeniškumas ir pasišventimas laikomi atgyvenusiais dalykais. Čia perteklius ir ekonominis išnaudojimas tapo norma, diegiama vaikams. Tai, kas įvyko Paryžiuje 1871 m., reprezentavo ir vis dar reprezentuoja mums labai svarbią idėją – pasišventimą kovai dėl geresnio pasaulio bei kolektyvinės-socialinės utopijos poreikį. To mums desperatiškai reikia – kaip mirštantiesiems plazmos. Todėl ir gimė mintis sukurti filmą, vaizduojantį šį pasišventimą.“

Apdovanojimai

Los Andželo kino kritikų asociacijos apdovanojimai – apdovanojimas už nepriklausomą / eksperimentinį filmą, 2005

Peter Watkins

Peteris Watkinsas aktyviai kūrė 6–10 dešimtmečiuose. Žymiausias režisieriaus filmas – „Karo žaidimai“ (The War Game, 1965), už kurį, kaip geriausią dokumentinį filmą, JAV Kino meno ir mokslo akademija įteikė „Oskarą“. Režisierius yra vienas iš dokumentinės dramos (angl. docudrama), arba mokumentikos*, pradininkų. Baigęs mokslus Kembridžo universitete ir Londono Karališkojoje dramos meno mokykloje, prieš pradėdamas kurti mėgėjiškus filmus, dirbo reklamos srityje. P. Watkinsas žaidžia su dokumentikos formomis, jungia realybę ir suvaidintas scenas, pasitelkdamas šiuolaikinius ir istorinius kontekstus tiria politines aktualijas. P. Watkinso kūrybos centre – žmonių santykis su žiniasklaida, ir žiniasklaidos, kaip galios ir manipuliacijų instrumento, kritika. Režisierius ilgą laiką gyveno ir kūrė Vilniuje, šiuo metu gyvena Prancūzijoje.

Filmografija

Komuna (Paryžius, 1871) / La Commune (Paris, 1871), 2000
Laisvas mąstytojas / The Freethinker, 1992–1994
Kelionė / The Journey, 1987
Vakaro žemė / Evening Land / Aftonlandet, 1977
Spąstai / The Trap / Fallan, 1975
Septyniasdešimtųjų žmonės / The Seventies People, 1974
Edvardas Munchas / Edvard Munch, 1973
Bausmių parkas / Punishment Park, 1971
Gladiatoriai (Taikos žaidimas) / The Gladiators (The Peace Game), 1968
Privilegija / Privilege, 1966
Karo žaidimai / The War Game, 1965
Kulodenas / Culloden, 1964
Pamiršti veidai / The Forgotten Faces, 1960
Nežinomo kario dienoraštis / Diary of an Unknown Soldier, 1959

Filmo seansai

10.01 Ketvirtadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 20:15 Pristatymas

10.03 Šeštadienis
  • „Romuva“ (Kaunas) 16:00 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Peter Watkins

Scenarijus: Agathe Bluysen, Peter Watkins

Operatorius: Odd-Geir Sæther

Montažas: Agathe Bluysen, Patrick Watkins, Peter Watkins

Garsas: Jean-François Priester, Sébastien Savine

Prodiuseris: Peter Watkins

Gamintojai: 13 Production, La Sept Arte, Musée d’orsay

Prancūzija, 2000, 207 min.