2020.09.23

Programos sudarytojų rekomendacijos

VILMA LEVICKAITĖ

„Edvardas Munchas“ (rež. Peter Watkins)

Rekomenduoju pažiūrėti nors vieną Peterio Watkinso filmą. Garantuoju, kad tikrai nesate matę nieko panašaus – nei dokumentiniame kine, nei vaidybiniame. Režisierius sukūrė absoliučiai išskirtinę ir neatkartojamą kino raiškos formą. Ir jeigu visgi būtų galimybė pamatyti tik vieną – tada rinkčiausi „Edvardą Munchą“. Dėl išsamiai atskleisto istorinio konteksto bei įtaigaus psichologinio menininko portreto. Visapusiškai praturtinanti patirtis.

„Viskas gali atsitikti“ (rež. Marcel Łoziński)

Su kino klasika taip jau yra – sunku prašauti. Žiūri į berniuką, parke važinėjantį paspirtuku ir bendraujantį su suaugusiais, ir jauti, kaip ilgainiui suspaudžia širdį. Atrodo, nieko ypatingo nevyksta – berniukas užduoda vaikiškai naivius klausimus, o suaugę išmintingai atsako. Tačiau iš tikrųjų filme veriasi žmogiškosios egzistencijos esmė, gilus žmonijos liudijimas. Labai gražus ir nuoširdus filmas.

„Pilietis K“ (rež. Alex Gibney)

Nepaisant sudėtingos temos, filmas palieka gerą jausmą. Labai įkvepia laisvi ir drąsūs žmonės. (Ir, beje, tik drąsūs gali būti laisvi.) Šiandieniniame kontekste šis filmas ypatingai aktualus – juk ramiau gyventi pasaulyje, kuriame vyksta kova už idealus ir vertybes. Už laisvę ir demokratiją. Kita vertus, „Pilietis K“ yra gera istorijos pamoka jaunimui apie laikotarpį, kai žlugus Sovietų Sąjungai, Rusijoje vyko perėjimas iš planinės į rinkos ekonomiką ir pradėjo formuotis oligarchinė sistema. 

EGLĖ MACEINAITĖ

Tai filmas apie mane (rež. Alexis Delgado Búrdalo)

Mistiškas režisieriaus ir aktorės žaidimas-performansas, giliai įlendantis į žmogaus paslaptį. 

Kai pomidorai išgirdo Vagnerį (rež. Marianna Economou) 

Vienas giedriausių ir skaniausių pastarųjų metų matytų filmų. Pažiūrėjus gali kilti noras viską mesti ir važiuoti, kur gražu.

Barzakh (rež. Alejandro Salgado)

Meditatyvi pasaka, prakalbinanti tamsą – ją seka šešėliais virtę žmonės, Mėnulis, jūra... Rekomenduojama žiūrėti kino salėje.

ONA KOTRYNA DIKAVIČIŪTĖ

„Mano meksikietiškas riestainis“ (rež. Nuria Gimenez)

Ar iliuzijos ir tiesos skirtis visuomet yra svarbi? Naudodama rastą archyvinę medžiagą Nuria Gimenez meistriškai konstruoja Barett šeimos gyvenimą. Jame – spalvingas ir ryškus 4-6 dešimtmečių pasaulis, saulėtos atostogos ir susitikimai su draugais. Žiūrovų simpatijas pelnęs filmas-dienoraštis stebina garsiniais sprendimais ir preciziškai restauruota medžiaga. Filmas patiks žiūrovams, ieškantiems neįprastų formų.

„Kuždantys laiškai“ (rež. Patricia Perez Fernandes, Heidi Hassan)

Ar gali du artimi žmonės iš tiesų palikti vienas kitą? Filmas – dedikacija Patricia Perez Fernandes ir Heidi Hassan draugystei. Asmeniški dviejų moterų portretai per kuriuos atsiskleidžia sudėtingas santykis su savo šalimi, meilė kinui, savęs paieškos. Istorija sudėta iš video laiškų, kuriais keitėsi režisierės gyvendamos toli viena nuo kitos.

„Antra rega“ (rež. Joshua Bonetta)

Hebridų salose surinkti lauko įrašai ir pasakojimai apie nepaaiškinamus garsus, nuskendusius kaimus, artimųjų mirtį kuria šios vietos mitologiją ir tampa pagrindine filmo ašimi. Joshua Bonetta filme išryškinama tai, kas nematoma ir žiūrovui siūloma patirti pasaulį per klausą. Filmas patiks etnografinio kino ir meditatyvių būsenų mėgėjams.