Specialioji programa „Jono Meko portretai“  

Visi filmai

III trumpų filmų programa (Kronika: Jonas „Brige“/Filmuojant „Medžių ginklus“/Jonas/Jonas Mekas: aš nesu kino kūrėjas)

 Kronika: Jonas „Brige“

Niujorkas. Avangardistų teatras priverstas nutraukti veiklą dėl neapmokėtų sąskaitų už komunalines paslaugas. Kai apie tai išgirsta Jonas Mekas, nedvejodamas ima kamerą ir fiksuoja tai, ką dar galima suspėti įamžinti – pjesės „The Brig“ pastatymą. Naktį visa spektaklio trupė ir operatoriai įsilaužia į teatro patalpas. Bijodami bet kurią minutę būti sučiupti, jie visgi suvaidina kūrinį nuo pradžios iki galo. Kaip visada ten, kur vyksta tokie scenos meno ritualai Niujorke, atsiduria ir Jonas Mekas.

Storm De Hirsch

Storm de Hirsch – amerikiečių poetė ir režisierė, viena žymiausių Niujorko avangardinio kino
kūrėjų. Kartu su Jonu Meku ji buvo viena iš režisierių kooperatyvo (The Film-Makers’ Cooperative) steigėjų. Naujai kino kritikų atrandama menininkė pastaruoju metu įvardijama kaip eksperimentinio kino pradininkė. Kaip ir dauguma to laikmečio režisierių, karjerą ji pradėjo nuo poezijos rašymo. Kinas Storm de Hirsch gyvenime atsirado jai ėmus ieškoti naujų raiškos būdų, peržengiančių žodžių reikšmių ribas.

Rinktinė filmografija

Atsisveikinimas veidrodyje, 1964
Būrimai, 1964
Šamanas, gobelenas raganiams, 1967
Žmogus su tatuiruotėmis, 1967
Meditacijos eksperimentas, 1971

Filmuojant „Medžių ginklus“

Trumpas žvilgsnis į Jono Meko darbo procesą – filmininkas, kaip jis mėgdavo save vadinti, čia
įamžintas kuriantis sceną savo ilgametražiam filmui „Medžių ginklai“.

Charles I. Levine

Charles’as I. Levine’as buvo artimas Jono Meko bičiulis, vienas iš garsiojo režisierių kooperatyvo, įkurto 1962 metais Niujorke, steigėjų.

Rinktinė filmografija

Persikai ir grietinėlė, 1964
Šiva, 1967
Šartrezo skambėjimas, 1967
Bessie Smith, 1968
Apie San Fransiską, 1968

Jonas

Jonas Mekas slampinėja po Centrinį parką, spragsi rašymo mašinėle, filmuoja, dalyvauja kino
seansų pristatymuose. Nuolat užsiėmęs, retai kada besiskiriantis su kamera „Bolex“ Jonas Mekas – tikras niujorkietis. Menininko kasdienybė nubloškia į miestą, pulsuojantį laisva dvasia ir meniniu
gyvybingumu.

Gideon Bachmann

Gideonas Bachmannas – režisierius, aktorius, radijo laidų vedėjas, gimęs Štutgarte. 1936 m. su
šeima išvyko į Palestiną. Prieš emigraciją į Jungtines Valstijas gyveno Prahoje. 1952 m. studijavo
Niujorko koledže, pas Hansą Richterį. Yra suvaidinęs kelis smulkius vaidmenis Federico Fellinio
filmuose.

Rinktinė filmografija

Niujorko undergroundas, 1968
Čiau, Federico!, 1980
Salò, atsimerk!, 2008

Jonas Mekas: aš nesu kino kūrėjas

89-erių Jonas Mekas gyvena Brukline savo mielame lofte, kur jį dažnai lanko draugai ir artimi sielai
žmonės. Svečiuodamiesi pas Joną, filmo režisieriai klausosi jo pasakojimų apie būtinybę filmuoti
kasdieną, aplinką, dalintis pasaulio regėjimu. Visa Meko kalba – paprasta, su šypsena ir jam
būdinga šviesa.

Pierre-Paul Puljiz

Režisierius ir prodiuseris, įkūręs kompaniją „Polyester“ Briuselyje. Baigęs meno istorijos studijas,
Puljizas dirbo leidybos srityje, o vėlyvaisiais aštuoniasdešimtaisiais tapo televizijos prodiuseriu. Jis
domisi mados fotografija, mada, eksperimentiniu kinu, popkultūra.

Rinktinė filmografija

Pokalbiai Niujorke, 2010
Pokalbiai Meksike, 2011
Pokalbiai Buenos Airėse, 2013
Filmai tarp sienų, 2017
Važiuojam, baikeriai!, 2018

Jérôme Sans

Jérôme Sans vadovauja šiuolaikinio meno institucijoms, yra meno kritikas ir kuratorius, gyvenantis
tarp Paryžiaus ir Pekino. Kartu su Nicolas’u Bourriaud Paryžiuje įsteigė „Palais de Tokyo“ ir tapo
šio centro vadovu (1999–2006). Šiuo metu „Palais de Tokyo“ yra viena svarbiausių Europos
šiuolaikinio meno institucijų.

Filmo seansai

09.27 Penktadienis
  • Skalvija (Vilnius) 20:30 Pristatymas

09.29 Sekmadienis
  • Skalvija (Vilnius) 16:40


Informacija

Kronika: Jonas „Brige“

Režisierė: Storm De Hirsch
Scenarijus: Storm De Hirsch
Operatorė: Storm De Hirsch
Montažas: Storm De Hirsch
Prodiuserė: Storm De Hirsch
Gamintojas: Storm De Hirsch
JAV, 1964, 5 min.

Filmuojant „Medžių ginklus“

Režisierius: Charles I. Levine
Scenarijus: Charles I. Levine
Operatorius: Charles I. Levine
Montažas: Charles I. Levine
Prodiuseris: Charles I. Levine
Gamintojas: Charles I. Levine
JAV, 1966, 8 min.

Jonas

Režisierius: Gideon Bachmann
Scenarijus: Gideon Bachmann
Operatorius: Gideon Bachmann
Montažas: Jonas Mekas
Gamintojas: Bayerischennn Fernsehens
JAV, 1968, 32 min.

Jonas Mekas: aš nesu kino kūrėjas

Režisieriai: Pierre-Paul Puljiz, Jérôme Sans
Gamintojai: Morgane, Polyester
Prancūzija, 2012, 52 min.