Herzo Franko filmų retrospektyva  

Visi filmai

II trumpų filmų programa (Uždrausta zona/Vidurdienis/Gyvenimas)

 Uždrausta zona

Nepilnamečių pataisos namuose siekiama perauklėti vaikus ir jaunuolius, nusižengusius įstatymui.
Herzo Franko filmas parodo prieštaras tarp tokios įstaigos tikslų ir tikrojo poveikio jaunam žmogui.
Būtent tai režisierius atskleidžia darbų kolonijoje filmuodamas gyvenimiškas situacijas.

Vidurdienis

Trumpam palikę kasdienius darbus, žmonės susirenka smagiam atokvėpiui. Stambiu planu
filmuojami veidai, kuriuose – visas spektras žmogiškų emocijų. Džiaugsmas, juokas, laukimas ar
nerimas – reakcijos, kylančios tiesiog klausantis ant scenos pasakojamų anekdotų. Po vidurdienio
pertraukos linksmybių kiekvienas sugrįžta į savą kasdienybę.

Gyvenimas

Filme pasakojama kolūkio pirmininko gyvenimo istorija. Nepaisant nepopuliarių sprendimų, kai
žmonės piktinosi kolektyvizacijos prievole visoje Sovietų Sąjungoje, jam pavyksta suburti darnų
kolektyvą ir pelnyti tai, kas svarbiausia – žmonių meilę.

Herzas Frankas

Vienas garsiausių Latvijos kino kūrėjų, Herzas Frankas, buvo poetinio dokumentinio kino
mokyklos – Latvijos naujosios bangos – pradininkas. Režisierius studijavo teisę Maskvos
universitete. Baigęs studijas dirbo žurnalistu, reklamos dizaineriu ir dėstytoju, tačiau nuo 1965-ųjų
visiškai atsidavė kino kūrimui. Jo filmografiją sudaro daugiau nei aštuoniasdešimt filmų, kurių
dauguma įtraukti į Latvijos kino istorijos aukso fondus. 2001 m. H. Frankas gavo Latvijos kino
festivalio prizą ir apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus kinui. Režisierius paskutines gyvenimo
dienas praleido gyvendamas Izraelyje, kur 2013 metais mirė.

Rinktinė filmografija

Vidurdienis, 1965
235 000 000, 1967
Tavo algadienis, 1971
Gyvenimas, 1972
Diagnozė, 1975
Uždrausta zona, 1975
10 minučių vyresni, 1978
Paskutinis Edgaro Kaulino gimtadienis, 1980
Aukščiausiasis teismas, 1987
Giesmių giesmė, 1989
Gyveno kartą septyni Simeonai, 1989
Žydų gatvė, 1992
Sienos žmogus, 1998
Žvilgsnis į praeitį, 2002
Nesibaigianti repeticija, 2009
Anapus baimės, 2014

Filmo seansai

09.22 Sekmadienis
  • Skalvija (Vilnius) 13:50 Pristatymas


Informacija

Uždrausta zona

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Operatoriai: Juris Podnieks, Sergejs Nikolajevs
Montažas: Maija Selecka
Muzika: Ivars Vigners
Garsas: Alfrēds Visnevskis
Prodiuserė: Natālija Ponomarjova
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1975, 63 min.

Vidurdienis

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Operatoriai: Visvaldis Frijars, Mārcis Lapiņš, Jānis Zauers, Dainis Jaudzems
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1965, 16 min.

Gyvenimas

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1972, 20 min.