Herzo Franko filmų retrospektyva  

Visi filmai

I trumpų filmų programa (Paskutinis nuosprendis/Giesmių giesmė/10 minučių vyresni)

Paskutinis nuosprendis

Už dvigubą žmogžudystę Valerijus Dolgovas nuteisiamas mirties bausme. Siekiant atskleisti bylos
aplinkybes ir suprasti žudiko psichologiją, parenkama tardymo forma. Girdime pasmerktojo
pasakojimą apie praeitį, meilės stygių, jaunatviškas ambicijas. Iš provincijos į Rygą atvykęs
vaikinas troško tapti lyderiu, tad netrukus įsisuko į nusikalstamą jaunimo grupuotę. Žudiko
išpažintis priartina prie nusikaltimo šerdies. Kyla klausimas – kas baisiau – nusikaltėlis ar jam skirta bausmė? 

Apdovanojimai

Latvijos kino apdovanojimai „Lielais Kristaps“ – geriausia režisūra, 1987
Amsterdamo tarptautinis dokumentinių filmų festivalis – publikos apdovanojimas, 1988

Giesmių giesmė

Trumpametražiame Herzo Franko filme rodomas žmogaus atėjimas į pasaulį, kurį atspindi
gimdyvės veidas, lydimas džiaugsmo, meilės ir kančios išraiškų.

10 minučių vyresni

Dešimties minučių trukmės filme režisierius stambiu planu filmuoja vaikų, stebinčių lėlių teatrą,
veido išraiškas. Matome vien grynas emocijas – išsiplečia akys, kakta susiraukia, trūkčioja lūpos,
nurieda ašara. Trumpame filme parodoma, kaip meno patyrimai brandina vaikų širdis.

Herzas Frankas

Vienas garsiausių Latvijos kino kūrėjų, Herzas Frankas, buvo poetinio dokumentinio kino
mokyklos – Latvijos naujosios bangos – pradininkas. Režisierius studijavo teisę Maskvos
universitete. Baigęs studijas dirbo žurnalistu, reklamos dizaineriu ir dėstytoju, tačiau nuo 1965-ųjų
visiškai atsidavė kino kūrimui. Jo filmografiją sudaro daugiau nei aštuoniasdešimt filmų, kurių
dauguma įtraukti į Latvijos kino istorijos aukso fondus. 2001 m. H. Frankas gavo Latvijos kino
festivalio prizą ir apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus kinui. Režisierius paskutines gyvenimo
dienas praleido gyvendamas Izraelyje, kur 2013 metais mirė.

Rinktinė filmografija

Vidurdienis, 1965
235 000 000, 1967
Tavo algadienis, 1971
Gyvenimas, 1972 
Diagnozė, 1975
Uždrausta zona, 1975
10 minučių vyresni, 1978
Paskutinis Edgaro Kaulino gimtadienis, 1980
Aukščiausiasis teismas, 1987
Giesmių giesmė, 1989
Gyveno kartą septyni Simeonai, 1989
Žydų gatvė, 1992
Sienos žmogus, 1998
Žvilgsnis į praeitį, 2002
Nesibaigianti repeticija, 2009
Anapus baimės, 2014

Filmo seansai

09.20 Penktadienis
  • Skalvija (Vilnius) 18:30 Pristatymas


Informacija

Paskutinis nuosprendis

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Operatorius: Andris Seleckis
Garsas: Alfred Wishnevsky
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1987, 68 min.

Giesmių giesmė

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Operatorius: Andris Seleckis
Montažas: Maija Selecka
Garsas: Andris Brinkis
Prodiuseris: Leonīds Bērziņš
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1989, 10 min.

10 minučių vyresni 

Režisierius: Herz Frank
Scenarijus: Herz Frank
Operatorius: Juris Podnieks
Prodiuseris: Pauls Pakalns
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1978, 10 min.