Herzo Franko filmų retrospektyva  

Visi filmai

235 000 000

Sovietų Sąjungoje minimos penkiasdešimtosios revoliucijos metinės. Latvių dokumentinio kino 
kūrėjai gavo užduotį parodyti, kaip Sąjungoje gyvena penkiolika broliškų respublikų. Filmas
aprėpia visų amžiaus grupių, tautų ir rasių žmonių kasdienybę – nuo kadrų mokyklose, kur
uniformuoti vaikai mokomi paklusnumo, iki žygiuojančių biurokratų metro stotyse bei mažylius
auginančių mamų. O kur dar inžineriniai, karo pramonės, mados industrijos laimėjimai! Visa tai
atskleidžia natūralų žmogaus gyvenimą milžiniškame, dirbtiniame politiniame darinyje – Sovietų
Sąjungoje.

Herzas Frankas

Vienas garsiausių Latvijos kino kūrėjų, Herzas Frankas, buvo poetinio dokumentinio kino
mokyklos – Latvijos naujosios bangos – pradininkas. Režisierius studijavo teisę Maskvos
universitete. Baigęs studijas dirbo žurnalistu, reklamos dizaineriu ir dėstytoju, tačiau nuo 1965-ųjų
visiškai atsidavė kino kūrimui. Jo filmografiją sudaro daugiau nei aštuoniasdešimt filmų, kurių
dauguma įtraukti į Latvijos kino istorijos aukso fondus. 2001 m. H. Frankas gavo Latvijos kino
festivalio prizą ir apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus kinui. Režisierius paskutines gyvenimo
dienas praleido gyvendamas Izraelyje, kur 2013 metais mirė.

Rinktinė filmografija

Vidurdienis, 1965
235 000 000, 1967
Tavo algadienis, 1971
Gyvenimas, 1972 
Diagnozė, 1975
Uždrausta zona, 1975
10 minučių vyresni, 1978
Paskutinis Edgaro Kaulino gimtadienis, 1980
Aukščiausiasis teismas, 1987
Giesmių giesmė, 1989
Gyveno kartą septyni Simeonai, 1989
Žydų gatvė, 1992
Sienos žmogus, 1998
Žvilgsnis į praeitį, 2002
Nesibaigianti repeticija, 2009
Anapus baimės, 2014

Filmo seansai

09.21 Šeštadienis
  • Skalvija (Vilnius) 14:00 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Uldis Brauns
Scenarijus: Herz Frank
Operatoriai: Rihards Pīks, Valdis Kroģis, Ralfs Krūmiņš
Montažas: Ērika Meškovska
Muzika: Raimonds Pauls
Garsas: Janis Ziverts, Igors Jakovlevs
Prodiuseris: Janis Velicko
Gamintojas: Rīgas kinostudija
Latvijos SSR, 1967, 108 min.