2019.09.16

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis Kaune – nuo menininkų iki politikų

Į kino sales sugrįžta tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Prasidėjęs Vilniuje rugsėjo 19 d. į Kauno kino centrą „Romuva“ jis atkeliaus rugsėjo 23–25 d. 16-us metus vykstantis festivalis šiemet žiūrovus pasitinka šūkiu „Peržengti slenksčiai“. Filmuose pasirodantys veikėjai – stiprios, drąsios ir kūrybingos asmenybės. Kaip šie herojai įveikė savo gyvenimo ir kūrybos slenksčius išvysite kino ekranuose.

Festivalį atidarys jautrus italų režisieriaus Sandro Bozzolo filmas „Nijolė“ (2018), kuriame įamžintas Kolumbijos politiko, lietuvio Antano Mockaus ir jo mamos, menininkės ryšys. „Pradžioje maniau, kad tai bus biografinė istorija, portretas, bet šiandien su komanda pristatome filmą apie meilę ir kūrybą, apie šeimą, atmintį ir laisvę“, – pasakoja S. Bozzolo. Filmą pristatys pats jo herojus Antanas Mockus.

Be „Nijolės“, dokumentikos mėgėjai galės išvysti dar tris filmus iš pagrindinės programos.

Charizmatiškasis vokiečių režisierius Werneris Herzogas darkart įrodys, kad moka perkąsti žmogų. Šį kartą – tai bus paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Iš arčiau susipažinti su politiniu vadovu, žiūrovai galės žiūrėdami naujausią režisieriaus filmą „Herzogas/Gorbačiovas“ (2018).

Kubos žvejų miestelio kasdienybę užfiksavo režisierė Kim Hopkins. Daugybė skurde gyvenančių kubiečių bando perplaukti jūrą, tikėdamiesi pasiekti Ameriką, kuri jiems reiškia geresnio gyvenimo viltį, tačiau krantą pasiekia ne visi. Filme „Balsai iš jūros“ (2018) nuolat kyla klausimas – pasilikti, gerbti likimą ir džiaugtis tuo, ką turi, ar ieškoti sotesnio gyvenimo užjūryje.

Režisieriai Beatrice Behn ir René Gebhardt stebins žiūrovus provokuojančiu filmu „Menininkai iškrypėliai“ (2018). Filmo centre – nacių šeimoje užaugusio kompozitoriaus Georgo Friedricho ir afroamerikietės Mollenos neįprasti santykiai. Polinkis į smurtą ir dominavimą seksualinių santykių metu suvedė šiuos sutuoktinius į, rodos, neišskiriamą tandemą.

Festivalio programą šiemet papildys specialioji programa „Jono Meko portretai“. Kauniečiams bus
parodytas dokumentinis pasakojimas „Jonas džiunglėse“ (2013). Tai jau trečiasis vokiečių režisieriaus Peterio Sempelo filmas apie nepriklausomo kino krikštatėvį ir vieną žymiausių pasaulio lietuvių. Pirmieji – „Jonas dykumoje“ (1991) bei „Jonas vandenyne“ (2004) buvo skirti Jono Meko kūrybai, tačiau šįsyk tai bus apie patį menininko gyvenimą. Pristatyti filmo į festivalį atvyksta pats režisierius.

Taip pat į Kauną atvyksta režisierius Jeffrey Perkins, kuris pristatys specialiajame seanse rodoma filmą „George: Jurgio Mačiūno ir Fluxus istorija“ (2018). Filmo herojus, vienas iš Fluxus judėjimo pradininkų, Jurgis Mačiūnas turėjo utopinės visuomenės svajonę – visuomenės, kurioje menas būtų gyvenimas, o gyvenimas – menas.

Duris į kino sales VDFF atvers rugsėjo 19–29 d. Vilniuje, rugsėjo 23–25 d. Kaune, spalio 1–3 d. – Klaipėdoje. Daugiau www.vdff.lt

VDFF yra seniausias tarptautinis dokumentinio kino festivalis Baltijos šalyse. Šiais metais festivalis vyks jau 16-ąjį kartą.