Algio Arlausko dokumentinių filmų retrospektyva  

Visi filmai

Bepročių sąmokslas

Filme pasakojama apie Saragosos gyventoją Enrique Gastoną, simpatišką keistuolį universiteto profesorių, šiuolaikinį Don Kichotą, kurio galvoje gimsta gražūs ir kilnūs, tačiau sunkiai įgyvendinami sumanymai. Jis, pavyzdžiui, sugalvoja pastatyti teatrą po atviru dangumi nuošalaus Jaulino kaimelio kalvose ir tam paskiria penkiasdešimt savo gyvenimo metų. Jis tiki, kad medis gali augti ant plikos uolos, jei tik kasdien jį aplankysi ir palaistysi. Svarbiausia – uoliai ir kantriai siekti savo tikslo ir nepaisyti tų, kuriems šios pastangos atrodo bevaisės.

Tik filmo pabaigoje sužinome, kad E. Gastonas buvo įtrauktas į didžiausių Ispanijos bepročių trejetuką. Tačiau jo gyvenimo istorija skatina pagrįstai kelti klausimą, kurie yra didesni bepročiai – šiuolaikinė visuomenė su krizėmis ir karais, ar žmonės, tokioje visuomenėje nerandantys sau vietos?

 Algis Arlauskas Pinedo gimė 1957 m. Maskvoje. Baigęs Boriso Ščiukino teatro institutą, dirbo Maskvos jaunojo žiūrovo teatre. Filmuotis kine pradėjo nuo penkiolikos. Jis sukūrė vieną pagrindinių vaidmenų tuo metu itin populiarioje režisieriaus Leonido Gaidajaus komedijoje „Sportloto-82“. Kai aktoriaus profesijos A. Arlauskui nebepakako, jis baigė režisūros studijas VGIKe (Sąjunginiame valstybiniame kinematografijos institute). Kaip režisierius ir scenarijaus autorius sukūrė daugiau nei dvidešimt dokumentinių filmų, du ilgametražius ir kelis trumpametražius vaidybinius filmus. 1991 m. išvyko gyventi ir dirbti į Bilbao (Ispanija). Jis yra vienas iš teatro ir kino mokyklos „Ánima Eskola“ Bilbao įkūrėjų, jai vadovauja iki šiol. A. Arlauskas Pinedo buvo apdovanotas Sergejaus Eizenšteino premija, pelnė pagrindinį prizą tarptautiniame kino festivalyje „Kinas be barjerų“.

Rinktinė filmografija

Bepročių sąmokslas , 2016
Tėvynė , 2011
Nugalėtojas, 2008
Kirpykla , 2006
Laiškas motinai , 2001
Gyventi ir mirti Rusijoje , 1991–1994
Nueiti kelią , 1990
Neasmeniški reikalai , 1988
Prisilietimas , 1987

Filmo seansai

09.24 Pirmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 17:00 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Algis Arlauskas
Scenarijus: Algis Arlauskas
Operatorius: Igor Krupnov
Montažas: Algis Arlauskas, Ignacio Camarón
Muzika: Johan Sebastian Bach
Garsas: Aurelio Martinez
Prodiuseriai: Algis Arlauskas, Nikita Tikhonov-Rau
Gamintojai: ArtVideo Studio, Arnedo Films
Rusija, Ispanija, 2016, 51 min.