Undefined index: page in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:243Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:245Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Theme/VDFF/view/elements/calendar.php:12

2017 Renginiai  

Visi filmai
Undefined index: page in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:243Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:245Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Theme/VDFF/view/elements/head_colls_menu.php:13

Gintaro Zinkevičiaus fotografijų ciklas „Atsitrenkimai“

Fotografo Gintaro Zinkevičiaus ciklas „Atsitrenkimai“ atsiranda pusiau savaime, savajame mieste „atsitrenkiant“ į vaizdus, vertus mygtuko paspaudimo. Tačiau kadrai „atsitrenkia“ ir vienas į kitą – vaikštinėjant erdvėje nutolusios vietos ir valandos atsiduria šalia, o peržiūrint kasdien pasipildančią kolekciją paaiškėja, kad tie susidūrimai nėra beprasmiai. Vaizdai susitikę pasidalina informacija, pasiskundžia, kartais net susiginčija. Tačiau pastaruoju metu jie visi kalbasi apie tą patį – apie Vilnių sparčiai keičiančias statybas.

Dabar danguje virš senamiesčio dominuojančių kranų vaizdas miesto istorijai ir tapatybei neabejingam vilniečiui yra skausmingas. Net ir nemačius konkrečių vietų, aišku: ir vėl kažkas kai kam davė, kad vietoje senovės griuvėsių ar net visai gerai išsilaikiusio pastato galėtų iškilti nauji daugiabučiai. Ne susirūpinus, kad žmonėms būtų kur gyventi, o todėl, kad nekilnojamas turtas bus puiki investicija. Paveldas ir visi tie rypavimai dėl tarptautinio UNESCO sąrašo prieštarauja progresui. Kokia iš jo nauda, jei iš dešimtmečius apleisto Misionierių ansamblio negali išspausti pinigo? Prieš statybas kovojantiems piliečiams atsakoma burtažodžiais: kapitalizmas, rinka... „Laukinis feodalizmas“, – sako Gintaras Zinkevičius ir mums pateikia faktus – šįkart nebe ironiškai, o sarkastiškai.

Naudos principui vergaujančioje valstybėje, kurios valdininkai korumpuoti, piliečiui belieka stebėti ir fiksuoti, kas vyksta. Bet ar tikrai – tik tiek? Vis dar yra vilties, kad negailestinga liudininkė fotografija galbūt kam nors atvers akis. Tad šis nedidelis „Atsitrenkimų“ fragmentas kviečia ne grožėtis, o supykti, diskutuoti ir veikti.

Agnė Narušytė

Paroda veiks rugsėjo 21 d.– spalio 11 d.

Po parodos atidarymo rugsėjo 22 d., 17.30 vyks diskusija apie kintančio miesto vaizdus, ją moderuos Agnė Narušytė.

 

09.22 | 17:30