Specialioji programa „Pasimatymai su Tilda“  

Visi filmai

Laiškai iš Bagdado

„Nekarūnuota Mesopotamijos karalienė“ – taip Britanijos spauda vadino Gertrudą Bell. Tvyrant Pirmojo pasaulinio karo įtampai, Gertruda Bell buvo vienintelė moteris, kuriai buvo leista išvykti į Bagdadą. Pirmiausia ji keliavo archeologinių tyrinėjimų tikslais, tačiau Artimųjų Rytų pažinimas, išsilavinimas ir kalbų mokėjimas leido jai tapti įtakingiausia britų diplomate. Jos patarimų klausė aukščiausiojo lygio Britanijos politikai ir buvusios Osmanų imperijos lyderiai, kurie įtakingą moters balsą girdėjo pirmą kartą. Filme panaudota vaizdo medžiaga net iš 25 skirtingų pasaulio archyvų atveria dar nematytą istorinį Artimųjų Rytų pasaulį. Tilda Swinton įgarsina intymius Gertrudos Bell artimiesiems rašytus laiškus, kurie tampa šio biografinio pasakojimo ašimi. Tarp jų – ypač jautrūs išpažinimai tėvui bei mylimiesiems. „Draugystė stipresnė už karą“, – sako moteris, suvaidinusi lemiamą vaidmenį steigiant moderniąją Irako valstybę. Gertrudos Bell portretą papildo amžininkų pasakojimai, privačių dienoraščių fragmentai.

Apdovanojimai  

Tarptautinis Beiruto kino festivalis – apdovanojimas už geriausią ilgo metro filmą, 2016
Tarptautiniai apdovanojimai „Focal“ –  prizas už geriausią filmuotos medžiagos panaudojimą istoriniame filme, 2017

Sabine Krayenbühl

Pasaulinį pripažinimą pelniusi montažo režisierė. Jos kurtas filmas „Mano architektas“ buvo nominuotas „Oskarui“. Filmą „Picasso ir Braque’as eina į kiną“ prodiusavo Martinas Scorsese. Režisierė yra Niujorko moterų kino bei televizijos kūrėjų asociacijos narė.

Zeva Oelbaum

Prodiuserė ir fotografė Zeva Oelbaum prodiusavo dokumentinį filmą „Prieš laiką“ – apie šimtametę žurnalistę Ruthą Gruber. Filmas buvo rodytas Toronto kino festivalyje ir apdovanotas net šešiais prizais už geriausią dokumentiką. Zevos Oelbaum fotografijos buvo publikuotos „The New York Times Magazine“ ir yra saugomos Nacionalinėje Prancūzijos bibliotekoje bei Bruklino muziejuje.

Filmo seansai

09.24 Sekmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 20:15

10.01 Sekmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 15:00


Informacija

Režisierės: Sabine Krayenbühl, Zeva Oelbaum
Operatoriai: Gary Clarke, Petr Hlinomaz
Montažas: Sabine Krayenbühl
Muzika: Paul Cantelon
Prodiuserė: Zeva Oelbaum
Gamintojas: Between The Rivers Productions
JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, 2015,  orig. k., angl., liet. subt., 95 min.