Audriaus Stonio retrospektyva  

Visi filmai

Specialusis „Moving Cinema“ seansas („Neregių žemė“, „Skrajojimai mėlyname lauke“, Lietuva, 44 min.)

Neregių žemė

Audriaus Stonio „Neregių žemė“ ženklina naujos lietuvių dokumentinio kino kūrėjų kartos pradžią. Tai pirmas ir vienintelis lietuvių dokumentinis filmas, 1992 m. pripažintas geriausiu dokumentiniu kino kūriniu Europoje ir pelnęs Europos kino akademijos apdovanojimą – „Feliksą“. Filmas „Neregių žemė“ laikomas lietuvių poetinės dokumentikos, plėtotos sovietmečiu, tęsėju. Kuo ypatingas neregių pasaulis? Jis kupinas garsų, prisilietimų, kontrastų, įvairių pojūčių, atsirandančių iš susidūrimo su, regis, visai paprastais daiktais. Režisierius atskleidžia ne tik tai, bet, pirmiausia, vidinį neregių pasaulio peizažą, tarsi materializuodamas savo herojų jausmus, troškimus ir vienatvę. Ir, žinoma, šviesos ilgesį.

Seansą pristatys pats režisierius Audrius Stonys.

Įėjimas su nemokamais bilietais.

Apdovanojimai

Europos kino akademijos prizas „Feliksas“ geriausiam metų Europos dokumentiniam filmui, 1992
Tarptautinis Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalis– apdovanojimas už geriausią eksperimentinį filmą, 1992
Tarptautinis vizualaus meno festivalis „Mediawave“, Vengrija – Prizas, 1992
Tarptautinis Monso kino festivalis, Belgija– apdovanojimas už geriausią vaizdą, 1992

Skrajojimai mėlyname lauke

Žmogus vienas su savimi, paties susikonstruotame lėktuve, balansuojantis ant gyvybės ir mirties ribos, kai po kojomis dingsta paskutinė žemės atrama. Tai filmas apie žmogaus vienatvę begalinėje dangaus erdvėje ir žemėje.

Apdovanojimai

Baltijos kino ir TV festivalis, Bornholmas, Danija – Antrasis prizas, 1996
DokumentART, Neubrandenburgas, Vokietija – Kino klubų asociacijos prizas, 1997
Jekaterinburgo kino festivalis, Rusija – diplomas už poetinę kalbą, 1997

Audrius Stonys

Studijavo Vilniaus valstybinėje konservatorijoje, įgijo TV ir kino režisūros specialybę. Vėliau išvažiavo stažuotis į Jono Meko kino antologijos archyvą Niujorke. 1992 m. už dokumentinį filmą „Neregių žemė“ pelnė Europos kino akademijos geriausio dokumentinio metų filmo apdovanojimą „Feliksas“. A. Stonys yra aktyvus tarptautinių kūrybinių dirbtuvių ir tarptautinių kino festivalių žiuri narys.

Filmografija

Avinėlio vartai / Gates of the Lamb, 2014
Kenotafas / Cenotaph, 2013
Raminas /Ramin, 2011
Aš perėjau ugnį, tu buvau su manim / I Walked Through Fire, You Were With Me, 2010
Keturi žingsniai / Four Steps, 2008
Varpas / Bell, 2007
Ūkų ūkai / Uku ukai, 2006
Tas, kurio nėra / Countdown, 2004
Paskutinis vagonas /Last Vagon, 2002
Viena / Alone, 2001
Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos / Flightover Lithuania or 510 Seconds of Silence, 2000
Fedia. Trys minutės po Didžiojo sprogimo / Fedia. Three Minutes After the Big Bang, 1999
Uostas / Harbour, 1998
Skrajojimai mėlyname lauke / Fying Over Blue Field, 1996
Antigravitacija / Antigravitation, 1995
Griuvėsių apaštalas / Apostle of Ruins, 1993
Neregių žemė / Earth of the Blind, 1992
Baltijos kelias / Baltic Way, 1990
Atverti duris ateinančiam / Open the Door to Him Who Comes, 1989

Filmo seansai

09.28 Trečiadienis
  • Skalvija (Vilnius) 15:15 Pristatymas


Informacija

Neregių žemė
Režisierius: Audrius Stonys
Operatorius: Rimvydas Leipus
Montažas: Danutė Cicėnaitė
Garsas: Viktoras Juzonis
Muzika: Vidmantas Bartulis
Prodiuserė: Dalia Cibauskaitė
Gamintojas: Kinema
Lietuva, 1992, 24 min.

Skrajojimai mėlyname lauke
Režisieriai: Audrius Stonys, Jolita Zykutė
Scenarijus: Audrius Stonys
Operatorius: Vladas Naudžius
Garsas: Viktoras Juzonis
Montažas: Vanda Survilienė
Prodiuseris: Arūnas Matelis
Gamintojas: Nominum
Lietuva, 1996, 20 min.