2016.08.19

Kokia programa laukia šiemet?

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis jau tryliktus metus sveikinasi su žiūrovais ir kviečia keliauti po įvairiausias pasaulio vietas, užklysti į  skirtingų žmonių gyvenimus, išgyventi nežinomus likimus.
Kelionė – universalus ir neišvengiamas procesas. Net jei žmogus nesikrauna lagaminų ir nekelia kojų iš savo namų, jis vis tiek yra keliautojas. Keliauja bent jau per savo gyvenimą, diena iš dienos ką nors sužinodamas, patirdamas, pajausdamas. Gyvendamas jis užklysta ir į kitų žmonių gyvenimus – jam artimus ar mažiau pažįstamus. Taip ir mes – net neišeidami iš kino salės galime daug apkeliauti.

Šiemet norisi pradėti nuo Specialiosios programos. Nes ji skirta meilei. Ne žmogaus žmogui, o Kinui. Penki filmai pasakos apie žmones, kurių entuziazmas verčia suktis kino pasaulį. Džiugu, kad dokumentininkai domisi kino užkulisiais – pamatysime, kas sukioja paslaptingus sraigtelius, įžiebiančius ekrano šviesą ir sukuriančius kino patyrimo stebuklą. Pažinsime žmones, kurie kino namus saugo kaip šventovę, kaip vienintelę gyvenimo prasmę.

Pagrindinėje programoje apstu įvairiausių gyvenimų. Geografija plati – Kuba, Rusija, Japonija, Ukraina, Rumunija... Dar platesni patirčių klodai – neraštingų romų jaunuolių pažintis su Šekspyro tragedija, kasdienės gyvenimo aistros ir nevilties grumtynės, pastangos rasti atsakymus į neatsakomus klausimus, kovoti už tiesą, oraus gyvenimo galimybę, meilę...

Šiemet žiūrovų laukia net dvi retrospektyvos. Čekų dokumentinio kino kūrėja Helena Třeštíková neabejotinai įeis į kino istoriją kaip ilgiausiai savo protagonistų gyvenimus fiksuojanti režisierė. Savo herojus ji stebi 15–20 m., kol tam tikru momentu nuspredžia, kad jau metas sumontuoti filmą ir ta istorija pasidalinti su kitais. Ne veltui režisierei pavyksta sukurti stulbinamai paveikius, dažnai sudėtingų likimų žmonių portretus.

Audrius Stonys šiemet atšventė 50-ties metų jubiliejų. Poetinio kino apologetas, vienas produktyviausių Lietuvos kino režisierių, Audrius Stonys yra ištikimas tik dokumentinei kino formai. Tarptautinį pripažinimą pelnęs režisierius yra ne kartą apdovanotas ir VDFF Konkursinės programos prizais.  

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis kartu su Lietuvos kino centru nuoširdžiai sveikina režisierių ir žiūrovams pristato išsamią „Felikso“ laureato programą, kurioje dėmesys sutelktas į ankstyvąjį kūrybos periodą.

VDFF rengėjai