Aleksejus Germanas: sunku būti Dievu

 Šis filmas – tai ne tik pagavi refleksija apie kino kūrimo procesą, bet ir įstabi metafora apie šiandieninę Rusiją ir jos neaiškią ateitį. Antoine’o Cattino ir Pavelo Kostomarovo dokumentinis filmas „Sunku būti Dievu“ fiksuoja ilgametes iškilaus rusų režisieriaus Aleksejaus Germano pastangas perkelti į ekraną Arkadijaus ir Boriso Strugatskių romaną tuo pačiu pačiu pavadinimu. Šio filmo režisieriai savaip interpretavo tą pačią istoriją: „laukine planeta“ čia tampa „Kaip sunku būti Dievu“ filmavimo aikštelė, o Dievo asmuo turi paralelių su pačiu Germanu – jo jausmų protrūkiais, neįmanomais įgeidžiais ir šiurkščiu elgesiu su filmavimo komanda. Filmo daugiasluoksniškumą atskleidžia ir kur kas asmeniškesnė jo plotmė – Šveicarijoje gimusio, o šiuo metu tarp Alpių šalies ir Sankt Peterburgo gyvenančio režisieriaus Cattino prieštaringi jausmai savo antrajai tėvynei.

Festivaliai ir apdovanojimai

Tarptautinis Buenos Airių nepriklausomo kino festivalis (2013) – specialus žiuri paminėjimas
Tarptautinis Sankt Peterburgo filmų festivalis „Žinutė žmogui“ (2012) – Rusijos kino kritikų gildijos apdovanojimas, Pavelo Kogano apdovanojimas už geriausią rusišką dokumentinį filmą
Tarptautinis kino festivalis „Visions du Réel“, Šveicarija (2012)
Tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis (2012)

A. Cattin ir P. Kostomarov

A. Cattinas gimė 1975 m. Šveicarijoje. Lozanos universitete baigė istorijos, kino ir slavų filologijos studijas ir kurį laiką dirbo žurnalo „Hors-Champ: revue du cinéma“ redaktoriumi. 2002 m. kino studijoje „Lenfilm“ atliko praktiką pas Aleksejų Germaną. Pradėjęs dirbti režisieriaus Sergejaus Loznicos asistentu, persikėlė į Rusiją.
P. Kostomarovas gimė 1975 m. Maskvoje. 2003 m. baigė operatorių kursą Valstybiniame S. A. Gerasimovo kinematografijos institute (VGIK). Dirbo operatoriumi prie S. Loznicos, V. Manskio, A. Učitelio filmų. Gyvena Maskvoje ir Sankt Peterburge.
Bendras A. Cattino ir P. Kostomarovo darbas „Taikus gyvenimas“ (2005) laimėjo „Sidabrinį karvelį“ Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje. 2007 m. jų filmas „Motina“ buvo nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimams. Kartu su prodiusere Elena Hill jie įkūrė kino gamybos kompaniją „Kinoko“.

A. Cattino ir P. Kostomarovo filmografija

Transformatorius / Transformator (2003)
Taikus gyvenimas / Mirnaja žyzn (2004)
Motina / Mat (2007)

Informacija

Režisieriai: Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
Scenarijaus autorius: Antoine Cattin
Operatoriai: Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
Garsas: Antoine Cattin, Adrien Kessler
Montažas: Antoine Cattin
Prodiuserė: Elena Hill
Gamintojas: Les Films Hors-Champ
Šveicarija, Rusija, 2012, 67 min.