Specialioji programa „Meno pavidalai„  

Visi filmai

Sąvartynas

„Akimirka, kai vienas daiktas virsta kitu, yra pati gražiausia.“ (Vikas Munizas) Filmuotas bemaž trejus metus, filmas pasakoja apie žymaus menininko Viko Munizo kelionę iš Bruklino, kur jis dabar gyvena, į gimtąją Braziliją ir „Gramačo sodais“ (Jardim Gramacho) vadinamą didžiausią pasaulio sąvartyną, įsikūrusį Rio de Žaneiro pašonėje. Čia jis fotografuoja įvairiaspalvį būrį katadorų (catadores), taip pasivadinusių perdirbamų atliekų rinkėjų. Iš pradžių V. Munizui buvo kilusi idėja katadorus „nutapyti“ šiukšlėmis, tačiau galiausiai jis susidraugauja su šiais įkvepiančiais personažais ir leidžia jiems patiems sukurti iš šiukšlių savo fotografinius atvaizdus. Taip jiems įsivaizduojant save gyvenančius kitokius gyvenimus atsiskleidžia jų orumas ir neviltis. Režisierė Lucy Walker tampa šio proceso dalimi, įrodydama meno galią keisti ir žmogaus dvasios alchemiją. Režisierė prisipažįsta, kad ją visuomet domino šiukšlių tema – tai, ką jos apie mus byloja, kuo mus trikdo ir dėl ko negalime su jomis išsiskirti.

Pagrindiniai festivaliai ir apdovanojimai

„Sundance“ filmų festivalis, JAV (2010) – žiūrovų prizas
Berlyno filmų festivalis, Vokietija (2010) – žiūrovų prizas
Tarptautinis Sietlo filmų festivalis, JAV (2010) – „Space Needle“ auksinis apdovanojimas geriausiam filmui, žiūrovų prizas
Tarptautinis Melburno filmų festivalis, Australija (2010)

Lucy Walker

Lucy Walker užaugo Londone, ten pradėjo režisuoti spektaklius mokyklose, o vėliau, jau studijuodama, ir Oksfordo universitete (jos pastatymai yra laimėję prestižinių Oksfordo universiteto Teatro draugijos apdovanojimų). Baigusi bakalauro ir magistro studijas Anglijoje, L. Walker išvyko studijuoti kino į Niujorką. Ten šiek tiek muzikavo ir susipažino su atlikėju Moby, sukūrusiu muziką filmui „Sąvartynas“. Kurdama dokumentinius filmus, L. Walker pasitelkia dramatišką filmavimo stilistiką. Jos filmuose pasakojama apie įsimintinus personažus, išsiruošusius į keliones, kurios juos pakeičia, o žiūrovams suteikiama unikali galimybė dirstelėti į uždarus, nepasiekiamus pasaulius.

Rinktinė filmografija

Atvirkštinis skaičiavimas iki nulio / Countdown to Zero (2010)
Velnio žaidimų aikštelė / Devil’s Playground (2002)

Informacija

Režisierė: Lucy Walker
Operatorius: Dudu Miranda
Kompozitorius: Moby
Montažas: Pedro Kos
Prodiuseris: Angus Aynsley
Kino studija: Almega Projects
Didžioji Britanija, Brazilija, 2010, 98 min.