Konkursinė programa  

Visi filmai

Upė

Filmo autoriai pasakoja apie Saleninkų kaimo žmones, gyvenančius Neries ir Šventosios upių santakoje. Pagrindinė jų transporto priemonė – valtis. Jie gyvena Jonavos chemijos gamyklos pašonėje. Dėl įvykusios prieš 20 metų avarijos keliolika šeimų tebegyvena užterštoje žemėje. Per Nerį seniai nebėra kelto, į seniūniją nevažinėja autobusas. Saleninkų žmonės verčiasi atsitiktiniais darbais, gyvena iš pašalpų, pensijų. Filmas sužavi vietos gyventojų mokėjimu priimti gyvenimo išbandymus, neprarasti vilties ir svajonių. Upė“ Lietuvoje buvo išrinktas geriausiu 2009-ųjų dokumentiniu filmu.

Pagrindiniai festivaliai ir apdovanojimai

Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ (2010) – geriausias dokumentinis filmas
Tarptautinis Madrido dokumentinių filmų festivalis „Documenta Madrid“, Ispanija (2010) – pirmasis žiuri prizas
Karlovi Varų tarptautinis filmų festivalis, Čekija (2010) – geriausias trumpas dokumentinis filmas
Florencijos „Festival dei Popoli“, Italija (2009) – žiūrovų prizas
Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimai (2009) – geriausias dokumentinis filmas

Rimantas Gruodis

 Gimė 1946 metais Šiauliuose, aktorių šeimoje. 1964-aisiais, baigęs mokyklą, pradėjo dirbti Lietuvos kino studijoje operatoriaus asistentu, vėliau vaidybinių filmų režisieriaus asistentu, dokumentinių filmų redaktoriumi, kino režisieriumi. Visas kūrėjo gyvenimas susijęs su kinu – dar vaikystėje garsino vaidybinius filmus, vaidino televizijos ir radijo spektakliuose. 1977 metais baigė žurnalistiką Vilniaus universitete. Rašė straipsnius, dėstė praktikos kursą būsimiems televizijos žurnalistams. Nuo 1992-ųjų dirba kaip nepriklausomas kino režisierius, prodiuseris, operatorius. Yra stažavęs prodiuserių kursuose Danijoje. 1994 metais įkūrė filmų studiją „Periferija”. Režisieriaus kino filmai rodyti įvairiuose tarptautiniuose kino forumuose ir festivaliuose Danijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Portugalijoje, Vengrijoje, Estijoje, JAV, taip pat Lietuvos ir užsienio televizijose. Jų yra Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, JAV bibliotekose ir muziejuose. Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys.

Rinktinė filmografija

Pieno kelias – Paukščių takas (2008)
Dievo paukšteliai (2005)
Lėlės (2004)
Kaliausė (2002)
Teritorija (1999)
Lik sveikas, liūdesy (1996)
Slogutis (1995)
... ir tada sukūrė Likondą (1978)

Julija Gruodienė

Gimė 1943 metais Kaišiadorių rajone, Liauriškių kaime. 1966 -aisiais baigė Vilniaus universitetą, įgijo filologės specialybę. Dirbo ,,Minties“ leidykloje vertėja, redaktore. Nuo 1984 metų dirba kino srityje – iš pradžių Lietuvos kino studijoje, vėliau, 1994–2001 metais, – Lietuvos televizijoje dokumentinių filmų redaktore, scenariste. Rašo straipsnius į kino ir kultūros leidinius. Nuo 1994-ųjų dirba su vyru, nepriklausomu kino režisieriumi ir prodiuseriu Rimantu Gruodžiu. Jų filmai rodyti Europos ir Amerikos tarptautiniuose kino festivaliuose, yra pelnę apdovanojimų. Lietuvos kinematografininkų sąjungos narė.

Filmografija

Pieno kelias – Paukščių takas (2008)
Brasbendas (2006)
Dievo paukšteliai (2005)

Informacija

Scenarijaus autoriai ir režisieriai: Rimantas Gruodis, Julija Gruodienė
Operatorius: Viktoras Radajevas
Kompozitoriai: Zita Vilutytė, Žemyna Trinkūnaitė, Jorigė Jurgutytė
Garsas: Vidmantas Kazlauskas
Montažas: Tomas Bielskis, Rimantas Gruodis
Prodiuseris: Rimantas Gruodis
Kino studija: Periferija
Lietuva, 2009, 30 min.